Cod galben de ploi și vânt în România. ANM a actualizat prognoza

ANM (Administrația Națională de Meteorologie) anunță că ploile vor persista până joi seară, iar în sud-estul țării vor fi averse, descărcări electrice și, izolat, grindină și vijelii. În 16 județe din Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, sud-estul Transilvaniei și în Capitală, este în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cu averse torențiale, descărcări electrice și vânt puternic. Meteorologii au emis o informare valabilă de miercuri, de la ora 10.00, până joi, la ora 20.00.

În acest interval, se va înregistra o perioadă de ploi, iar în jumătatea de sud-est a teritoriului vor exista perioade de instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, izolat grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor fi local semnificative, între 15…20 l/mp și izolat între 30…40 l/mp, fie în intervale scurte de timp, fie prin acumulare.

Vântul va prezenta intensificări locale și temporare, cu viteze în general între 45 și 55 km/h, miercuri cu preponderență în sud-est, iar joi mai ales în sud. Pe crestele montane se vor înregistra rafale de vânt de peste 70 km/h.

15 județe și Bucureștiul sunt sub atenționare de cod galben

Totodată, ANM au emis o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă de miercuri, de la ora 10:00, până joi, la aceeași oră, în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, sud-estul Transilvaniei, mai exact în județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Covasna, Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Ialomița, Călărași, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Constanța, Tulcea, în anumite zone din județul Brașov și în municipiul București.

”În Muntenia, Dobrogea şi în sudul Moldovei, precum şi în sud-estul Transilvaniei, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări de scurtă durată ale vântului cu rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, averse torenţiale, descărcări electrice şi pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25…30 l/mp şi izolat de peste 45 l/mp”, a arătat ANM.

Temperatura scade în Capitală

În zona Capitalei, începând de miercuri de la ora 10:00 și până joi la ora 9:00, vremea va deveni instabilă și se va răci semnificativ.

Vor fi înnorări, iar după orele amiezii vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu viteze în general de 55…60 km/h), vijelii și grindină. Până la sfârșitul intervalului, se vor acumula cantități de apă de 25…35 l/mp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea minimă va fi de 9…11 grade.

În cursul zilei de joi, valorile termice vor continua să scadă ușor. Cerul va fi înnorat și vor fi condiții de ploaie slabă, în special în primele ore ale zilei. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade.