Premierul a răspuns că va lua decizia de a carantina o localitate doar dacă situația va cere o astfel măsură. Mai mult decât atât acesta a precizat că numărul de cazuri de infectare cu coronavirus va scădea doar dacă măsurile de protecție sanitară vor fi respectate.

„Foarte simplu, prin respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Aşa cum am văzut, de exemplu, aici (la Uzina Dacia din Mioveni – n.r.), măsuri extrem de riguroase şi care sunt urmărite constant, aplicarea acestor măsuri este urmărită constant. Practic, depinde de fiecare dintre noi să se protejeze prin măsurile care sunt recomandate de autorităţi şi, evident, pentru noi să punem în aplicare toate deciziile care reduc riscul de răspândire care sunt prevăzute în legislaţia în vigoare”, a spus Ludovic Orban.

Carantinarea localităților este necesară

Potrivit premierului Ludovic Orban, carantinarea localităților este necesară în cazul în care situația o cere.

„Cu siguranţă, deja, s-au şi luat decizii de carantinare a unor sate, a unor localităţi. Şi, când va fi necesară decizia de carantinare, o vom lua”, a adăugat el.

Revenire la starea de urgență?

Primul ministru a mai fost întrebat dacă este posibil ca România să intre din nou în starea de urgență. Acesta a răspuns că Guvernul a prevăzut un set de măsuri care se iau în funcție de rata de incidență.  Ludovic Orban a dat chiar exemple de orașe în care se aplică măsurile menționate anterior.

„Mi s-a pus în mod frecvent această întrebare legată de starea de urgenţă, noi am prevăzut un set de măsuri care se iau în funcţie de rata de incidenţă, de indicele de răspândire a virusului.

În Bucureşti, de exemplu, şi în alte oraşe mari, cum este Cluj, cum este Iaşi, Târgu Mureş, s-au adoptat măsurile care sunt prevăzute în legislaţie şi în hotărârea de Guvern privitoare la prelungirea stării de alertă: obligaţia portului măştii, inclusiv în spaţii deschise, derularea învăţământului în sistem online.

De asemenea, închiderea anumitor tipuri de activităţi, teatre, cinematografe, restaurante, cafenele, sunt măsuri prevăzute tocmai pentru a reduce riscul de răspândire. Odată implementate aceste măsuri avem convingerea că vom reduce numărul de persoane care se îmbolnăvesc”, a spus Orban.