Secretarul de stat Raed Arafat a venit cu o serie de recomandări importante pentru români pentru perioada sărbătorilor de iarnă. El le-a cerut acestora  să fie foarte atenți în perioada sărbătorilor de iarnă la respectarea regulilor sanitare, astfel încât să nu ajungă la spital din cauza infectărilor cu Sars-Cov-2.

Arafat a vorbit, într-un amplu interviu acordat știrilorprotv și despre momentul în care ne-am putea întoarce la viața de dinainte de COVID.

”Ne pare rău. Trebuie lumea să înțeleagă că nimeni nu are nimic împotrivă ca lumea să se distreze și să se simtă bine, dar până va veni vaccinul, și după cum vedeți, la începutul anului va începe acest lucru, vom începe vaccinarea în primul trimestru, până atunci mai avem un hop de trecut. După ce începe vaccinarea poate că lucrurile încep să se îmbunătățească și, bineînțeles, la anul să revenim cât mai aproape de normalitate. Asta este speranța noastră. Dar în acest an trebuie să avem grijă mai departe.” – a mai spus Arafat la Pro TV.

Ce se întâmplă cu masa de Revelion la hotel

Raed Arafat spune că autoritățile nu pot impune un număr maxim de persoane care să participe la petrecerile de Crăciun și de Revelion care au loc în casele românilor, dar recomandă ca la aceastea să vină doar cei apropiați, din rândul familiei.

În ceea ce privește mesele festive de Crăciun și Revelion organizate în unitățile de cazare a turiștilor, secretarul de stat atrage atenția că restaurantele hotelurilor pot funcționa la o anumită capacitate, care este determinată de incidența cazurilor de infectare cu Covid-19 în localitatea respectivă.

”Știți foarte bine. Sub 1,5 la mie incidență, capacitatea este la 50 %. Între 1,5 până la 3 la mie, capacitatea este de 30 %. Și peste 3 la mie, în mod normal, rămân numai cei care sunt cazați în hotel. Dar capacitatea acestor locații nu poate depăși 50 %”, a precizat Raed Arafat pe acest subiect.

FOTO: INQUAM/George Calin