Cei trei susțin că analiza lor sugerează că Trump ar fi câștigat, probabil, un nou mandat la Casa Albă, dacă cazurile COVID-19 ar fi fost între 5 și 10% mai mici. În special în Arizona, Georgia, Pennsylvania și Wisconsin, state pe care Joe Biden le-a câștigat cu o marjă redusă. Dar care puteau fi câștigate de Trump, dacă infectările cu covid ar fi fost cu 5% mai mici.

Această constatare este în contradicție cu unele analize inițiale ale televziunilor, care au indicat că regiunile cu cele mai grave focare COVID-19 au votat pentru Trump.

De fapt, scriu autorii, sondajele naționale și studiile academice sugerează că alegătorii lui Trump sunt semnificativ mai puțin dornici să poarte mască și să respecte distanțarea socială, crescând astfel riscul apariției focarelor. Așadar, alegătorii lui Trump din districte susținătoare ale lui Trump, din pricina aversiunii lor față de mască, au avut focare COVID-19 mult mai mai mari înainte de alegeri.

În încercarea de a măsura relația de cauzalitate dintre cazurile COVID-19 și voturile pentru Trump, studiul a folosit ponderea muncitorilor din fabricile de prelucrare a cărnii, asociate cu focare de COVID-19 ca sursă de variații externe. Acest lucru a atenuat riscul unei corelații false între incidența pandemiei și sprijinul pentru Trump.

O altă constatare este că, pe baza rezultatelor studiului, se poate spune că unii alegători ai lui Trump s-ar putea să fi trecut de partea lui Biden din cauza pandemiei. Mai ales că nu s-a găsit nicio dovadă că districtele cu o creștere semnificativă a șomajului, comparativ cu perioada pre-pandemiE, intenționau să treacă de la Trump la Biden. Rezultat ce pare să indice că problemele de sănătate au depășit problemele economice.

Autorii studiului spun că ar fi două explicații privind motivul pentru care pandemia a decis alegerile prezidențiale. Pe de o parte, e posibil ca alegătorii să-l fi sancționat Trump pentru modul în care a gestionat pandemia: a minimalizat continuu riscurile bolii, a refuzat să adopte măsuri de prevenție, cum ar fi măștile, și a criticat epidemiologii și oamenii de știință.

Pe de altă parte, e la fel de posibil ca unii alegători să fi trecut de la Trump la Biden din cauza recesiunii generate de pandemie. O amenințare la adresa sănătății publice și pierderi economice majore ar fi putut schimba preferințele americanilor în favoarea extinderii rețelei de asigurări sociale, inclusiv a programelor de îngrijire a sănătății și pentru șomaj.