Primele loturi cu vaccinuri Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, autorizate vineri în SUA, vor ajunge luni dimineaţă în centrele de vaccinare din ţară pentru a începe imediat să fie administrate oamenilor, au anunţat sâmbătă autorităţile americane.

„Distribuţia a început”, iar „primele transporturi vor ajunge luni dimineaţă”, a declarat generalul Gus Perna, din partea operaţiunii Warp Speed, creată de guvernul american pentru a asigura distribuirea vaccinului.

”Vom livra vaccinul americanilor”

„Suntem 100% încrezători pe plan operaţional că vom livra vaccinul americanilor” în acel moment, a adăugat el.

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a afirmat vineri seară, imediat după autorizarea de urgenţă a autorităţilor sanitare, că primele injecţii cu acest prim vaccin vor fi făcute în 24 de ore, adică sâmbătă.

Însă Pfizer a precizat că primele loturi nu vor pleca decât duminică din centrul său din statul Michigan.

„Putem să ne aşteptăm ca 145 de centre de pe întreg teritoriul SUA să primească luni vaccinul, iar alte 425 de centre, marţi.

Iar ultimele 66 de centre, miercuri, ceea ce va încheia primul transport cu vaccinul Pfizer/BioNTech”, a explicat generalul Perna.

Vaccinul asigură protecție de 95% în fața COVID-19

În context, trebuie precizat că vaccinul anti-Covid produs de companiile Biontech și Pfizer a fost omologat în regim de urgență în Marea Britanie. Este prima aprobare la nivel mondial a acestui vaccin.

Vaccinul Biontech/Pfizer ar oferi o protecție de 95% în fața COVID-19. Vaccinul s-a dovedit eficient pentru toate grupele de vârstă și indiferent de datele demografice ale persoanelor pe care a fost testat, neavând de asemenea practic niciun efect secundar serios, după cum au anunțat companiile producătoare la finalul fazei de testare și analizare.

Protecția pentru persoanele trecute de 65 de ani s-ar ridica la peste 94 de procente. Rezultatele bune menționate se referă la îmbolnăvirea de Covid. Nu este clar deocamdată în ce măsură vaccinul protejează și împotriva infectării și transmiterii virusului.