Compania britanică AstraZeneca a convenit preluarea producătorului farmaceutic american Alexion Pharmaceuticals, pentru 39 de miliarde de dolari, cea mai mare achiziţie din istoria sa.

Tranzacția a fost făcută de companie pentru a-şi diversifica activităţile dincolo de produsele oncologice, intrând pe segmentul medicamentelor imunologice şi celor destinate bolilor rare.

Întârzie distribuirea vaccinului destinat Covid-19

Acordul are loc într-o săptămână în care AstraZeneca a anunţat că efectuează cercetări suplimentare pentru a confirma dacă vaccinul său destinat Covid-19 are o eficacitate de 90%, ceea ar putea întârzia distribuirea acestuia pe piaţă.

În schimb, vaccinul pentru noul coronavirus dezvoltat de grupul american Pfizer a fost lansat deja pe piaţa britanică şi aprobat pentru utilizarea în Statele Unite.

AstraZeneca a anunţat sâmbătă că acţionarii Alexion vor primi 60 de dolari pe acţiune în numerar şi acţiuni în valoare de 115 dolari pe acţiune, fie sub formă de acţiuni AstraZeneca, fie sub formă de acţiuni depozitare americane (ADR).

La un preţ mediu de 54,14 al ADR, preţul total este de 175 de dolari pe acţiune. Titlurile Alexion au încheiat tranzacţiile de vineri la circa 121 de dolari pe unitate.

Compania intră pe un nou segment de boli

”Este o oportunitate extraordinară pentru noi să accelerăm dezvoltarea în imunologie, să intrăm pe un nou segment de boli, un nou segment de medici şi pacienţi, pe care nu i-am putut acoperi până acum”, a declarat directorul general al AstraZeneca, Pascal Soriot, conform news.ro.

Cel mai bine vândut medicament al Alexion este Soliris, utilizat pentru afecţiuni imune rare, cum ar fi hemoglobinuria paroxistică nocturnă, care provoacă anemie şi cheaguri de sânge. Veniturile generate de Soliris au crescut cu 3,6% în primele nouă luni, la 3 miliarde de dolari.

AstraZeneca speră ca o versiune îmbunătăţită a Soliris, numită Ultomiris, să aibă un potenţial şi mai bun pe piaţă.

Compania britanică a arătat că membrii consiliilor de administraţie ale celor doi producători de medicamente au aprobat acordul, care ar urma să fie finalizat în trimestrul al treilea al anului 2021.