Astfel, conform analiștilor de pe Wall Street, Pfizer și Moderna vor câștiga aproximativ 32 de miliarde de dolari din vaccinurile anti-COVID vândute, doar anul viitor, transmite CNN. Și nu este luat în calcul beneficiul de care se vor bucura aceste companii pentru că au ajutat la oprirea celei mai grave pandemii din acest secol. Acest impuls este amplificat pentru Moderna, o companie relativ recentă de biotehnologie despre care puțini oameni auziseră înainte de 2020 și care ar putea fi acum pe punctul de a obține prima sa autorizație din partea Administrației pentru alimente și medicamente din SUA (FDA).

Potrivit lui Morgan Stanley, Pfizer va primi 19 miliarde de dolari din vânzarea vaccinului anti-Covid-19 în 2021, în plus față de venitul estimat de 975 milioane dolari din vânzarea vaccinului în 2020.

Pfizer va împărți veniturile cu BioNTech, compania germană cu care a colaborat pentru dezvoltarea vaccinului. Un grup de consilieri FDA a recomandat joi ca agenția să acorde autorizație de utilizare de urgență vaccinului dezvoltat de cele două companii. Oficialii americani au declarat că lucrează „rapid” pentru a da undă verde vaccinului.

Pfizer este de așteptat să încaseze încă 9,3 miliarde de dolari în 2022 și 2023, pe măsură ce lumea continuă să se vaccineze, a estimat Morgan Stanley.

Pe de altă parte, descoperirea vaccinului nu a declanșat o creștere a prețului acțiunilor Pfizer, deoarece producătorul de medicamente este deja o companie imensă. Acțiunile Pfizer au crescut cu doar 12% în acest an, sub câștigul general al S&P 500 cu 13,5%.

Cu toate acestea, câștigurile preconizate pentru Pfizer în 2021 ar depăși cu mult produsul cel mai vândut al companiei de anul trecut: un vaccin împotriva pneumoniei care a generat vânzări de doar 5,8 miliarde de dolari.

Moderna a devenit peste noapte o companie foarte cunoscută

Între timp, vaccinul celor de la Moderna a transformat deja o companie practic necunoscută într-un gigant de 62 miliarde de dolari. Acțiunile au crescut cu aproape 700% în acest an și Morgan Stanley estimează că aproximativ jumătate din valoarea de piață a companiei este atașată vaccinului.

Se așteaptă ca Moderna să câștige 13,2 miliarde de dolari din vânzarea vaccinului anti-Covid-19 anul viitor, potrivit Goldman Sachs. Pe de altă parte, Morgan Stanley a declarat că datorită prețului în creștere al acțiunilor Moderna, investitorii se așteaptă să câștige între 10 și 15 miliarde de dolari din vânzările de vaccin Covid-19 atât în 2021, cât și în 2022, urmate apoi de alte miliarde.

Acestea sunt sume amețitoare pentru o companie care a generat vânzări de doar 60 de milioane de dolari în 2019 și nu a autorizat anterior niciun produs.

„Este epic”, a spus Alan Carr, un analist în biotehnologie de la Needham. „Este o realizare istorică în dezvoltarea medicamentelor. Să dezvolți o tehnologie nouă într-o companie atât de tânără și a o pregăti la timp pentru cea mai gravă pandemie dintr-un secol este greu de imaginat.”