Ne place să avem cămara plină pentru că iarna este mare și la fel ca ea, și poftele noastre! Nimic nu te încălzește mai bine iarna decât o porție de tocăniță din piept de pui cu piure de cartofi… mhhh, delicios! Însă, parcă nu simți cu adevărat că este iarnă până nu ai și ceva dulce-acrișor pe masă, ceva precum murăturile. Ai pus deja varză, castraveți și ardei la murat, dar conopida? Când ai de gând să o murezi? Dacă vrei, dar nu știi cum, îți prezentăm noi o rețetă simplă pentru începători. Gustul este garantat!

Conopidă murată, deliciu pentru sezonul rece

Noi, românii de pretutindeni, ne putem mândri cu bucutale noastre, însă, când vine vorba de murături, experții la acest capitol sunt în Ardeal. În Bihor şi Satu Mare, pe lângă tradiţionalele gogonele murate sau castraveciori conservaţi la borcan, ardelenii obișnuiesc să pună şi conopidă la murat.

Rețeta este ușor de făcut chiar și de cei mai nepricepuți în ale bucătăriei, iar lista de ingrediente nu ne va goli buzunarele. Avem nevoie de:

– trei kilograme de conopidă;

– boabe de piper;

– boabe de muştar;

– sare grunjoasă;

– rămurele de cimbru;

– frunze de ţelină;

– foi de dafin.

Cum murăm conopida

Modul de preparare nu este foarte diferit de alte legume pe care obișnuim să le punem la conservat. Primul pas este același ca pentru toate murăturile: spală bine borcanele în care vei pune conopida.

După ce ai făcut acest lucru, începe să cureți bucățile de conopidă de frunze. Nu uita să îndepărtezi cotorul. Firește, spălăm și legumele sub mai multe jeturi de apă pentru a împiedica bacteriile să ajungă în borcane.

Începe să fierbi apa împreună cu sarea grunjoasă (100 de grame la un litru de apă) şi câteva fâşii de hrean. Adaugă pe rând și boabele de muştar şi de piper. Nu le consuma pe toate, ai nevoie de câteva pentru fundul borcanului.

După ce apa a început să clocotească, lasă compoziția la răcit pentru câteva minute.

Pe fundul fiecărui borcan pune tulpinile de mărar, cimbrul şi ţelină şi două, trei foi de dafin. Taie în bucăţele potrivite conopida și apoi toarnă apa pe care ai fiert-o peste.

Secretul din Ardeal

Dacă vrei să obții un gust de invidiat, pune conopida la murat împreună cu alte zarzavaturi, precum: ceapă, morcovi, ardei uite. Este recomandat să adăugăm și seminţe de coriandru, sare şi puţin zahăr.

Atenţie! Zeamă din borcan trebuie să fie egală cu jumătate din volumului borcanului, altfel conopidă se va strică repede.