Vești bune de la Ludovic Orban. La scurt timp după declarațiile făcute de premierul Florin Cîțu, acesta a anunțat și el la rândul lui că vor fi relaxări suplimentare ale restricțiilor de la 1 iunie chiar dacă nu se va atinge obiectivul de 5 milioane de persoane vaccinate.

Totodată, el a mai adăugat că pe lângă numărul persoanelor vaccinate, un alt criteriul în reprezintă și persoanele care se protejează corect.

Liderul Camerei Deputaților susține că probabil nu vor exista 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, însă numărul total va fi unul apropiat de această țintă, așa că nu va exista o taxare în acest context.

„Părerea mea este că putem vorbi de relaxări şi de altfel dl. premier Florin Cîţu, dl. preşedinte Klaus Iohannis au vorbit de relaxări graduale, astfel încât să revenim cât mai repede la normalitate. Depinde de vaccinare, dar depinde şi de măsura în care oamenii continuă să se protejeze, chiar dacă nu sunt vaccinaţi, pentru că indicatorul de bază este incidenţa numărului de infectări pe zi. Iar aici eu zic că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună şi, dacă mergem pe acest trend, putem cu adevărat să ajungem la o viaţă normală.

Nu o să fie 5 milioane de persoane vaccinate, o să fie 4.600.000, 4.700.000 sau 4.800.000, acum nu o să apucăm să taxăm că nu am atins 5 milioane. Este vorba şi de o îmbunătăţire permanentă a campaniei de vaccinare”, a afirmat Ludovic Orban.

Cum se desfășoară campania de vaccinare în mediul rural

Acesta a vorbit și despre modul de desfășurare al campaniei de vaccinare în mediul rural. Potrivit președintelui Camerei Deputaților, există o apetenţă mai mică pentru vaccinare. În acest context, Orban a precizat că le-a solicitat primarilor liberali să se implice activ în campania de vaccinare.

Totodată, el a explicat că în mediul rural există un risc de îmbolnăvire mult mai mic decât în marile orașe din țară. Tot aici, există și problema de deplasare către centrele de vaccinare.

„Sigur că acolo şi riscul de îmbolnăvire este un pic mai mic, dar este necesar şi acolo şi deja sunt caravane mobile care se deplasează în mediul rural, au fost implicaţi prefecţii. Noi am hotărât să cerem tuturor primarilor liberali să se implice în mod activ în campania de vaccinare în localităţile pe care le conduc şi încercăm să ducem vaccinul în localităţi, pentru că e mai complicat să se deplaseze oamenii în centrele de vaccinare”, a subliniat Orban.

El a fost întrebat și despre măsurile impuse cluburilor de a primi doar persoane imunizate. În acest context, Ludovic Orban a explicat că este vorba de o încurajare pentru vaccinare.

Acesta susține că este nevoie de o prudență sporită în fața pandemiei de coronavirus, în condițiile în care în aglomerație, virusul poate fi transmis mult mai ușor.

„Să nu uităm totuşi că în cluburi este o relaţie foarte apropiată, oamenii nu prea poartă măşti, se dansează, se socializează şi vrem foarte mult să nu pătrundă oamenii care au virusul, pentru că pot să-l transmită la foarte mulţi participanţi la evenimente.

Ne trebuie o prudenţă şi o grijă faţă de pandemie, pentru că, sigur, am ajuns la un nivel al vaccinării foarte bun şi acum, comparându-ne cu alte ţări, trebuie să recunoaştem, să dăm Cezarului ce e al Cezarului: campania noastră a foarte bine organizată şi cetăţenii români au manifestat foarte multă deschidere. Sper că, în scurt timp, să ajungem la procentul acesta în care riscul să se diminueze la maxim”, a adăugat el.