Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PNL Ludovic Orban, susține că în primă fază trebuie finalizată procedura de demiterea a avocatului Poporului.

Potrivit acestuia, nu a fost încă luată o decizie cu privire la alegerea noului Avocat, însă se va vedea cu ce propunere vor veni și cei de la USR PLUS.

“Întâi trebuie să finalizăm procedura de demitere a Avocatului Poporului. (…) Nu am luat încă o decizie, şi noi avem propunerea noastră în cadrul coaliţiei. Vedem dacă USR PLUS vine cu o propunere, vom decide. Am decis ieri în coaliţie să solicităm reprezentanţilor noştri în comisiile juridice să finalizeze raportul, astfel încât, la prima reuniune a plenului, să putem să dezbatem acest punct”, a declarat Orban la Parlament.

Totodată, fostul premier a ținut să sublinieze faptul că pentru funcţia de Avocat al Poporului nu sunt propuşi oameni politici, ci “specialişti în drept”.

Când va fi ales noul Avocat al Poporului

În acest context, coaliția trebuie să aleagă un om cu o experiență vastă în acest domeniu, pentru a fi avocatul poporului și nicidecum al Puterii.

Orban a mai adăugat că noul Avocat al Poporului urmează să fie ales până la finalul sesiunii.

“Candidatura prezentată săptămâna trecută era o candidatură foarte serioasă, cu o experienţă vastă. (…) În ceea ce priveşte noul candidat, mărturisesc că nu m-am documentat, n-am văzut CV-ul şi nu am o analiză. E profesor universitar, încă nu avem o analiză pe această candidatură, vom discuta.

Noi trebuie să convenim şi vedeţi că nu sunt propuşi oameni politici, sunt propuşi specialişti în drept, cu experienţă vastă în domeniul drepturilor omului pentru că ne interesează să punem un Avocat al Poporului care să fie avocatul poporului, nu avocatul Puterii. Obiectivul nostru este alegem noul Avocat până la finalul sesiunii”, a explicat liderul PNL.