Guvernul de la Copenhaga a trimis miercuri o scrisoare deschisă către Parlamentului ţării, referitoare la restricțiile anti-covid. Mai exact, sursa citată arată că intenţionează să anuleze toate restricţiile interne anti-COVID-19 de la 1 februarie.

Decizia vine în ciuda valului record de infectări, autoritățile din danemarca considerând că acoperirea vaccinală a populaţiei este suficient de mare în faţa severităţii mai reduse a îmbolnăvirilor provocate de varianta Omicron a noului coronavirus.

Trebuie menționat faptul că decizia din Danemarca a fost luată la doar câteva zile distanță după ce Marea Britanie, Irlanda şi Olanda, au făcut același anunț, în ciuda numerelor mari de infectări cu Omicron înregistrate în Europa, relatează Reuters.

Ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunick a declarat la rândul său că speră ca până la data de 1 februarie COVID-19 să fie eliminat din categoria de boli amenințătoare pentru societate.

“Doresc ca includerea COVID-19 în categoria bolilor ameninţătoare pentru societate să fie suprimată începând de la 1 februarie 2022”, a declarat ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke. În cazul în care acest lucru va fi aplicat, va duce automat anularea tuturor restricţiilor naţionale aflate în prezent în vigoare, precum purtarea măştii sanitare şi închiderea mai devreme a barurilor şi a restaurantelor.

Pe de altă parte, Guvernul din Danemarca mai are în plan să menţină doar pentru încă patru săptămâni anumite restricţii privind pătrunderea pe teritoriul ţării, precum obligativitatea realizării de teste anti-COVID-19 şi plasarea în carantină, în funcţie de ţara de provenienţă.

Danemarca continuă relaxarea restricțiilor

Amintim faptul că înante de acest anunț, în urmă cu două săptămâni, Danemarca a relaxat deja restricţiile, după un lockdown de o lună, permiţând redeschiderea cinematografelor şi a sălilor de concerte, însă anumite reglementări sunt încă în vigoare, precum orare limitate de funcţionare pentru restaurante şi purtarea obligatorie a măştii sanitare, reaminteşte Reuters.

În ceea ce privește mențiunile din scrisoarea adresată Parlamentului de la Copenhaga, în document, ministrul Magnus Heunicke afirmă că Guvernul din care face parte intenţionează să urmeze recomandările formulate marţi de un comitet de experţi, care s-au pronunţat în favoarea anulării tuturor restricţiilor interne la 1 februarie.

Decizia Guvernului, care va trebui să fie însă aprobată şi de Parlament, va reprezenta cea mai amplă relaxare a restricţiilor adoptate împotriva COVID-19 în rândul ţărilor nordice.

În cazul în care propunerea va merge mai depart, cluburile de noapte vor putea să se redeschidă şi restaurantele să vândă alcool după ora locală 22:00, iar clienţii nu vor mai fi obligaţi să prezinte certificatul de vaccinare la intrare.

În același timp, călătorii vor putea să urce în autobuze fără să mai poarte măşti sanitare, iar magazinele vor putea să anuleze restricţia privind numărul clienţilor acceptaţi simultan în incintele lor.