Decizia momentului în Europa! Țara care renunță la restricțiile anti-COVID. Se aplică de azi, 22 ianuarie

Premierul irlandez Michael Martin a anunțat că majoritatea restricțiilor anti-COVID vor fi anulate începând de sâmbătă, pe fondul unei incidențe scăzute a cazurilor de COVID-19 la nivel național.

El spune că un raport recent arată că rata de infectare este în scădere, în timp ce indicatorii pe care se bazează autoritățile irlandeze arată că țara se îndreaptă în direcția bună, scrie AFP, care adaugă că Irlanda a trecut peste ”furtuna Omicron”.

„Am depăşit furtuna (variantei) Omicron”, şi-a exprimat el bucuria, adresându-se irlandezilor: de aceea „nu mai este justificat să menţinem majoritatea restricţiilor actuale”, spune prim-ministrul irlandez.

Restricțiile care dispar din Irlanda

Așadar, potrivit spuselor premierului Michael Martin de sâmbătă, de la ora 06:00 GTM, barurile și restaurantele nu se vor mai închide la miezul nopții, iar certificatul verde nu va mai fi necesar. Același lucru se aplică și pentru barurile de noapte și alte locuri de distracție.

Până acum, vizitele la domiciliu erau limitate la maxim patru familii, însă și această restricție se va ridica.

În ceea ce privește angajații, ei vor putea reveni treptat la locul de muncă, începând de luni.

Irlandezii vor trebui să mai respecte câteva restricții

Șeful executivului de la Dublin spune că oamenii vor trebui să mai respecte câteva măsuri, adăugând că ”nu vor fi aduse modificări măsurilor în vigoare în prezent privind călătoriile internaţionale”.

În același timp, masca de protecția va rămâne obligatorie în mijloacele de transport și în magazine până pe 28 februarie – la această dată vor fi revizuite măsurile.

„Nu ştiu dacă am mai aşteptat vreodată cu atâta nerăbdare un eveniment ca pe acesta”, a spus Michael Martin. „Oamenii sunt fiinţe sociale, iar noi irlandezii suntem chiar mai mult decât majoritatea oamenilor!”, a glumit el.

Pe fondul renunțării la câteva restricții, premierul irlandez spune că schimbările vor aduce o creștere temporară a cazurilor, însă aceasta va fi de scurt timp.

”Dar impactul acestei creşteri va fi limitat de gradul de vaccinare în rândul populaţiei”, a subliniat el.

Ţară cu o populaţie de 5 milioane de locuitori unde aproape 90% dintre cei peste 12 ani sunt complet vaccinaţi, Irlanda a înregistrat vineri 6.597 de cazuri pozitive, potrivit ultimelor date oficiale. Pandemia a făcut peste 6.000 de victime acolo, reaminteşte AFP.