Vor să renunțe la restricții! Tot mai multe țări urmează exemplul dat de Marea Britanie și Israel

Spania, țara care s-a numărat printre primele țări care și-au vaccinat anti-COVID aproape toată populația, a lansat un apel către Uniunea Europeană. În acest context, șeful guvernului de la Madrid spune că noul coronavirus ar trebui să fie considerat o boală endemică, ci nu pandemică.

„Nu mai suntem în situația din urmă cu un an. Știm mult mai multe despre virus și ar trebui să începem să considerăm COVID-19 drept o boală endemică, în loc de pandemică”, a spus Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei.

Ce este o boală endemică?

O boală endemică este cea care îşi face apariţia regulat în anumite regiuni, iar numărul îmbolnăvirilor rămâne relativ constant de-a lungul timpului.

Endemic nu este de bine, înseamnă doar că este aici pentru totdeauna. Ceea ce trebuie să facem este să ajungem la niveluri scăzute de incidență a bolii, vaccinarea maximă a populației, astfel încât nu mai ajungem la decese. În opinia mea, acesta este sfârșitul stării de urgență și acesta este sfârșitul pandemiei”, a explicat Michael Ryan, directorul Programului de Urgență Sanitară.

Decizia luată anterior de guvernul britanic

Amintim că autoritățile din Marea Britanie au anunţat miercuri ridicarea restricțiilor anti-COVID, în contextul în care scade numărul îmbolnăvirilor a înregistrat o scădere.

„Spitalizările au scăzut în ultima săptămână. Iar numărul de pacienți cu COVID, aflați la terapie intensivă, este acum la același nivel cu cel din iulie. Întotdeauna am spus că vom deschide țara de îndată ce datele susțin asta. Pașii pe care i-am anunțat astăzi reprezintă o etapă majoră, dar nu reprezintă sfârșitul drumului”, a declarat Sajid Javid, secretar de stat în Ministerul Sănătății din Marea Britanie.

Totuși, primarul din Londra a ținut să sublinieze că masca sanitară este în continuare foarte utilă în lupta cu pandemia și prevenirea noilor cazuri de îmbolnăviri.