Ce restricții vom fi nevoiți să respectăm de Sărbători? Raed Arafat a spus clar: Regulile sunt cele cunoscute

Declarația șefului DSU a venit după ce a fost întrebat români care se vor întoarce din străinătate, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, vor trebui să respecte noi restricții anti-COVID. Astfel, Raed Arafat a explicat că aceștia trebuie să respecte măsurile existente.

„Regulile sunt cele cunoscute. Daca luni se vine cu alte soluții, da, aceste lucruri vor fi anunțate. Saptamana care vine se vor cunoaste masurile de sarbatori, ca oamenii sa aiba predictibilitate (…) Certificatul verde este o decizie a Parlamentului”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

Măsuri imediate pentru a ne adapta

Anterior, șeful DSU a arătat că varianta Omicron va înlocui cel mai probabil varianta Delta. Un lucru este însă îngrijorător. Putem avea şi alte mutaţii îngrijorătoare, a avertizat el.

„Nu știu dacă putem vorbi de isterie. Sunt convins că peste o săptămână vom ști mai mult, vom putea adapta toate aceste măsuri. De cele mai multe ori, recomandarea vine din partea specialiștilor, nu a politicienilor. Întârzierea răspândirii prin călătorii, eliminarea călătoriilor neesențiale pot ajuta la controlul situației. Astea sunt măsuri imediate pentru a ne adapta modului în care reacționăm”, a spus Raed Arafat.

„Cu cât această variantă începe să se răspândească mai repede, la un moment aşa cum varianta Delta a înlocuit varianta precedentă ei, varianta Omicron va înlocui varianta Delta şi va deveni cea predominantă”, a spus Raed Arafat.

El a vorbit și despre faptul că în Canada au fost sesizate primele cazuri de animale sălbatice infectate cu COVID-19. Acest lucru nu ar fi un semn bun și arată că putem să avem şi alte surprize în viitor.

„Şi alte mutaţii care pot fi îngrijorătoare, trecând de la animal la om. Situaţia trebuie să fie monitorizată foarte serios, lucru care îl fac toate organizaţiile mondiale şi toţi oamenii de ştiinţă la acest moment”, a punctat Arafat.