Este cea mai importantă veste a momentului venită chiar de la Raed Arafat, șeful DSU. Acesta a vorbit, joi seara, la Antena 3, pe larg, despre „isteria” legată de măsurile luate pe tot globul după apariția tulpinei africane Omicron.

Potrivit lui Arafat, în foarte scurt timp se vor afla mai multe date, iar în acest context, se vor putea stabili și noi măsuri.

Arafat: Nu știu dacă putem vorbi de isterie. (…) Astea sunt măsuri imediate pentru a ne adapta

„Nu știu dacă putem vorbi de isterie. Sunt convins că peste o săptămână vom ști mai mult, vom putea adapta toate aceste măsuri. De cele mai multe ori, recomandarea vine din partea specialiștilor, nu a politicienilor.

Întârzierea răspândirii prin călătorii, eliminarea călătoriilor neesențiale pot ajuta la controlul situației. Astea sunt măsuri imediate pentru a ne adapta modului în care reacționăm”, a spus Raed Arafat.

Pe de altă parte, șeful DSU a arătat că varianta Omicron va înlocui cel mai probabil varianta Delta. Un lucru este însă îngrijorător. Putem avea şi alte mutaţii îngrijorătoare, a avertizat el.

„Cu cât această variantă începe să se răspândească mai repede, la un moment aşa cum varianta Delta a înlocuit varianta precedentă ei, varianta Omicron va înlocui varianta Delta şi va deveni cea predominantă”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat: Nu e un semn bun

El a vorbit și despre faptul că în Canada au fost sesizate primele cazuri de animale sălbatice infectate cu COVID-19. Acest lucru nu ar fi un semn bun și arată că putem să avem şi alte surprize în viitor.

„Şi alte mutaţii care pot fi îngrijorătoare, trecând de la animal la om. Situaţia trebuie să fie monitorizată foarte serios, lucru care îl fac toate organizaţiile mondiale şi toţi oamenii de ştiinţă la acest moment”, a punctat Arafat.

Acesta a susținut că oamenii trebuie să înţeleagă că situaţia este una destul de serioasă şi că trebuie respectate unele reguli. Arafat a arătat că măsurile cele mai importante sunt vaccinarea şi testarea.

„Toate informațiile arată că începem să culegem date științifice despre varianta Omicron și încep observațiile medicilor și cercetările pe care le fac într-o perioadă relativ scurtă să ne arate că în continuare vaccinul este foarte important, în continuare vaccinul poate să fie soluția pentru a opri nu numai răspândirea și impactul asupra sistemului sanitar, care eu cred că este cea mai importantă contribuție a vaccinului și ne permite să trăim cu cât mai puține restricții posibile în perioada asta, să conviețuim cu acest virus, ne arată că situația încă nu s-a terminat”, a continuat Raed Arafat.