Republica Moldova nu se rupe de Rusia, ci de „Rusia agresivă”

Republica Moldova vs Rusia. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a reamintit tuturor că cetățenii moldoveni nu au nimic împotriva cetățenilor ruși, ci împotriva „tancurilor rusești”.

Guvernul de la Chișinău vrea ca Rusia, la fel ca și alte state, să respecte Republica Moldova și cetățenii moldoveni. Republica Moldova este o democrație, care încă trebuie să-și consolideze acest aspect.

Republica Moldova nu se va desprinde de Rusia în general, ci de „Rusia agresivă”. Guvernul de la Chișinău își dorește relații bune cu toate statele. Decizia Executivului de a se distanța de „Rusia agresivă” este strict a sa.

„Vreau să fie foarte clar, noi nu avem nimic împotriva ruşilor, noi avem împotriva tancurilor ruseşti. Noi nu avem ceva împotriva lor, noi vrem doar ca Federaţia Rusă, ca şi alte state, să respecte Republica Moldova, să respecte alegerea cetăţenilor Republicii Moldova.

Noi suntem o ţară democratică, încă trebuie să mai consolidăm această democraţie, dar oamenii decid ce fac, unde merg, cu cine cooperează.

În primul rând, noi nu ne rupem de Rusia, noi ne rupem de Rusia agresivă. Noi ne dorim să vedem o Rusie paşnică într-un viitor apropiat şi democratică şi să avem relaţii bune. Noi ne dorim relaţii bune cu toate statele.

Ca să fie foarte clar, acum ne rupem de Rusia agresivă şi este alegerea lor, pentru că s-a ajuns aici”, a zis președintele Republicii Moldova într-o emisiune TV.

Moldova nu se va retrage din acordurile semnate cu CSI

În legătură cu retragerea țării din acordurile semnate cu CSI (Comunitatea Statelor Independente), șefa statului a reamintit că aceste acorduri sunt supuse unei analize riguroase în lumina interesului cetățenilor moldoveni. Unele acorduri care nu servesc intereselor Republicii Moldova sunt întrerupte.

În timp ce altele, dacă continuă să ofere beneficii, rămân în vigoare. Principiul care ghidează toate acțiunile Guvernului de la Chișinău este interesul cetățenilor moldoveni.

Miercuri, în cadrul unui briefing de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova, și-a exprimat punctul de vedere ferm cu privire la Rusia și la președintele Republicii Moldova Maia Sandu, criticând deciziile de denunțare a unor acorduri la care Guvernul de la Chișinău era parte în cadrul CSI, dar la care a renunțat.

Maria Zaharova
Maria Zaharova (SURSA FOTO: mid.ru)

În aceeași zi, ministrul Afacerilor Externe din țara vecină, Mihai Popșoi, a explicat că relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Rusia se află la cel mai scăzut nivel din istorie. Conform declarațiilor sale, această situație este explicabilă având în vedere acțiunile Rusiei, ce provoacă victime zilnice și distrug locuințe.

Mihai Popșoi
Mihai Popșoi (SURSA FOTO: Facebook, Mihai Popșoi)