Nicolae Ciucă, mesaj de solidaritate pentru Republica Moldova

Potrivit lui Nicolae Ciucă, cetățenii din Republica Moldova știu deja că România le este cel mai de încredere partener.

”Pentru fraţii şi surorile noastre de dincolo de Prut, vreau să transmit astăzi, de la Chişinău, un mesaj puternic de solidaritate şi sprijin în acest context de securitate deosebit de complicat.

Cetăţenii Republicii Moldova ştiu deja că România le este cel mai de încredere partener. Noi, liberalii, am susţinut şi vom continua sprijinul nostru necondiţionat pentru aceştia.

Gândurile mele se îndreaptă, de asemenea, către sutele de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova care trăiesc în România şi care sunt îngrijoraţi pentru familiile lor de peste Prut.

Vreau să ştiţi că România preţuieşte la fel de mult locurile în care v-aţi născut”, a scris acesta pe Facebook.

Nicolae Ciucă a adăugat că ”Republica Moldova este astăzi pe drumul spre aderare la Uniunea Europeană, o ţară independentă şi suverană şi e singura care trebuie şi poate să îşi decidă soarta”.

”Am credinţa că într-o zi, nu foarte departe, vom fi împreună în marea familie europeană”, a conchis liderul PNL.

Preşedintele Senatului se va întâlni cu Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, şi cu Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova.

Nicolae Ciucă se va alătura acestora și va participa la ceremonia de plantare a unor copaci în Grădina Botanică Naţională ”Alexandru Ciubotaru”, împreună cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Problema transnistreană trebuie rezolvată pașnic

Recent, Nicolae Ciucă a subliniat că problema transnistreană necesită o rezolvare pașnică și durabilă, în conformitate cu dreptul internațional. Declarația șefului PNL a venit în urma întâlnirii sale cu vicepremierul Republicii Moldova.

În același timp, membrul partidului liberal a subliniat că această dilemă trebuie să fie soluționată prin respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, fără a afecta „parcursul său european”.

Aceasta reprezintă concluzia discuției purtate cu Oleg Serebrian, a menționat liderul PNL. Cei doi s-au întâlnit recent la Palatul Parlamentului pentru a discuta aceste aspecte.

„Problema transnistreană are nevoie de o soluție pașnică și durabilă, în conformitate cu dreptul internațional, respectându-se suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar fără a i se afecta parcursul său european.

Aceasta este concluzia discuției pe care am avut-o cu Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, pe care l-am primit, în această dimineață, la Palatul Parlamentului”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Totodată, liderul PNL a transmis felicitări conducerii de la Chișinău pentru „abordarea responsabilă și echilibrată a acestei teme complexe”. Situația este complicată și mai mult din cauza provocărilor din regiune, a subliniat Ciucă.

El a exprimat îngrijorare și în legătură cu „retorica tot mai agresivă a Federației Ruse față de Republica Moldova”.

Nicolae Ciucă a adus în discuție și acuzații de tentative de destabilizare a țării, inclusiv prin intermediul Transnistriei. În acest context, el speră că dialogul la nivel tehnic cu Tiraspolul va contribui la soluționarea „problemelor care afectează direct cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”. Mai multe puteți citi aici.