Republica Moldova negociază un acord de securitate cu UE

Republica Moldova este implicată în negocieri pentru un acord de securitate cu Uniunea Europeană (UE). Republica Moldova deja beneficiază de o misiune civilă europeană, care a fost stabilită în anul 2023 și în care participă mai multe state membre ale UE, împreună cu diverse forme de cooperare în domeniul securității.

Acest acord de securitate urmează să ofere un cadru general pentru activitățile deja existente. Se așteaptă să acopere și altele noi.

Olaf Scholz, cancelarul federal al Germaniei, a fost întrebat despre posibilitatea semnării unui acord de securitate bilateral cu Republica Moldova, similar celui încheiat cu Franța. A spus că cooperarea în chestiuni de securitate și armament s-a intensificat în ultima perioadă. Va continua să avanseze pe acest drum.

Scholz a reiterat sprijinul Berlinului pentru Chișinău în procesul de integrare europeană.

„Avem cunoştinţă de actori ruşi care încearcă să destabilizeze (Republica) Moldova, dar (Republica) Moldova şi-a demonstrat mereu în mod admirabil capacitatea de rezistenţă”, a spus oficialul german într-o conferință de presă la care a participat și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, conform agenției de presă EFE.

Maia Sandu și Olaf Scholz
Maia Sandu și Olaf Scholz (SURSA FOTO: Facebook, Maia Sandu)

Germania, un important aliat al Republicii Moldova în drumul spre UE

Germania este un aliat important al Republicii Moldova în drumul său către UE, democrație și prosperitate. În timpul vizitei sale la Berlin, Germania, Maia Sandu a avut discuții și cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, președintele legislativului, Bärbel Bas, și cu membrii comisiilor parlamentare pentru afaceri externe și afaceri europene.

A abordat în special cooperarea economică pentru a stimula dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă sigure și bine plătite. Germania este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova și o sursă importantă de investiții.

„Liderii germani susțin aderarea Moldovei la UE, astfel încât cetățenii noștri să trăiască în pace, bună înțelegere și prosperitate. Aspirațiile noastre europene și reformele pe care le realizăm au fost o temă importantă a discuțiilor de azi.

În acest context, l-am invitat pe Cancelarul federal Scholz la Chișinău să vadă pașii pe care îi facem în calea noastră de modernizare.

Sunt la Berlin și pentru a transmite un puternic mesaj de recunoștință tuturor cetățenilor germani. Țara lor ne-a fost alături în crizele din ultimii doi ani, oferind sprijin datorită căruia îmbunătățim calitatea vieții din Moldova, investim în infrastructură, avansăm reforme și consolidăm securitatea statului, astfel încât cetățenii noștri să fie în siguranță”, a scris, vineri, Maia Sandu pe contul ei de Facebook.