Olaf Scholz avertizează: Democraţia este ameninţată

Matthias Ecke, în vârstă de 41 de ani, cap de listă al SPD în Saxonia pentru alegerile europene din iunie, a fost agresat vineri de patru persoane necunoscute în timp ce plasa postere la Dresda, capitala landului estic. Potrivit SPD, bărbatul va trebui să fie supus unei intervenții chirurgicale din cauza rănilor suferite.

Cu o săptămână înainte, zeci de manifestanți au atacat-o pe vicepreședinta Bundestag-ului, Katrin Goering-Eckardt, membră a partidului ecologist, după o festivitate în estul Germaniei, blocându-i mașina. Intervenția poliției a fost necesară pentru ca politicianul să poată pleca.

Olaf Scholz a deplâns sâmbătă că astfel de agresiuni sunt rezultatul „discursului, mediului creat și a instigării oamenilor unii împotriva celorlalți”. „Nu trebuie să ne resemnăm în fața unor astfel de acte de violență (…). Trebuie să ne opunem împreună”, a îndemnat cancelarul.

112 delicte legate de alegeri

Armin Schuster, ministrul de interne din Saxonia, unde pe 1 septembrie va avea loc un scrutin regional important, a declarat că în acest land s-au înregistrat de la începutul anului 112 delicte legate de alegeri, dintre care 30 au vizat titulari de funcții politice sau mandate alese. El s-a declarat „absolut preocupat” de „intensitatea” pe care o au în prezent astfel de atacuri.

Numărul atacurilor asupra politicienilor din partidele reprezentate în parlament s-a dublat din 2019, conform datelor guvernului german făcute publice în ianuarie.

Responsabilii SPD din Saxonia au menționat că partidul de extremă dreapta AfD (Alternativa pentru Germania) ar avea un rol în acest sens, în contextul în care acesta înregistrează o creștere puternică în sondaje.

„Seminţele plantate de AfD şi alţi extremişti de dreapta sunt pe cale să germineze. Partizanii lor sunt complet dezinhibaţi şi ne consideră clar pe noi, democraţii, ca fiind vânat”, au deplâns liderii regionali ai partidului, Henning Homann şi Kathrin Michel.