Republica Moldova este la ultimele rezerve de gaz! Va ajunge pentru câteva zile

Declarația respectivă a fost făcută după ce Barna, care a primit aviz negativ pentru MAE, a fost întrebat care este poziţia sa în criza gazului din Republica Moldova.

„Astăzi Moldova a primit o ofertă de la Gazprom de cinci ori mai scumpă decât în contractul de până la luna septembrie. E foarte clar că este o presiune uriaşă pe Moldova care mai are rezerve de cîteva zile şi este un moment în care România trebuie să intervină. Faptul că funcţionează gazoductul Iaşi – Ungheni este un lucru bun şi putem să le acordăm acest sprijin, însă, dincolo de asta – şi de asta am şi salutat iniţiativa domnului Aurescu, ministrul actual de Externe, de a solicita sprijin european pentru resursă de gaz pentru Moldova, pentru că în momentul de faţă ei sînt cu spatele la zid şi partenerul pe care se pot baza se numeşte România”, a declarat Dan Barna la audierea din comisiile parlamentare.

A vorbit și despre relația dintre România și SUA

De asemenea, acesta a vorbit și despre dezvoltarea unei relaţii de lobby pentru România în SUA.

„Relaţia cu SUA şi rolul de partener strategic consistent despre care vorbim şi toţi sîntem de acord cu asta nu se poate întîmpla dacă nu dezvoltăm o relaţie reală de lobby, un mecanism de lobby al nostru în SUA. Avem români din diaspora din SUA în instituţii foarte importante, profesionişti de top mondial în bănci, în centre de date, în toate locurile unde într-adevăr contează, or faptul că noi nu îi folosim ca resursă de lobby pe ceea ce înseamnă Congresul american, pe ceea ce înseamnă locul unde se iau deciziile, Visa Waiver şi celelalte lucruri de care avem nevoie în relaţia cu SUA, s-ar construi mult mai uşor dacă am avea un lobby nu la nivelul Ungariei, care e foarte performantă pe zona asta, dar măcar al Poloniei sau al celorlalte state care au o reprezentare consistentă a intereselor lor ca state, interese legitime, în relaţia cu SUA”, a mai spus Dan Barna.

Amintim că Dan Barna a primit aviz negativ din partea comisiilor, după 20 de voturi„ împotrivă” şi 11 „pentru”.