Într-un interviu acordat postului de televiziune Primul în Moldova, afiliat Partidului Socialiştilor, Igor Dodon a declarat marţi seara că articolul 142 din Constituţia Republicii Moldova trebuie eliminat, motiv pentru care va propune parlamentului, după alegerile prezidenţiale – pe care speră că le va câştiga, fiind dat cu prima şansă în sondaje – modificarea acestei prevederi.

“În privinţa celor care pledează pentru lichidarea Republicii Moldova trebuie luate măsuri adecvate. Dar pentru ca aceştia să nu se adreseze instanţelor internaţionale, aşa cum s-a mai întâmplat, e nevoie să modificăm unele prevederi ale Constituţiei.

În Legea Supremă este scris că cei care pledează pentru distrugerea statalităţii, suveranităţii sunt în afara legii. Totuşi, într-un alt articol se spune că prin intermediul unui referendum se poate lua decizia cu privire la unirea cu alte state”, a declarat Dodon, potrivit portalului Deschide.md şi Ziarului Naţional din Chişinău. “În Constituţia noastră, din păcate, acest mecanism a rămas. Cred că, după alegerile prezidenţiale, vom avea o abordare foarte serioasă pentru unele schimbări în Constituţie”, a conchis Igor Dodon, citat de Agerpres.

Dodon vrea interzicerea mesajelor unioniste

Mai mult, preşedintele Republicii Moldova spune că cei care promovează ideea “lichidării statului” ar trebui să fie pedepsiţi, lucru imposibil la ora actuală, tocmai din cauza articolului menţionat, care le permite adepţilor unionismului să-şi promoveze mesajul.

Intenţia lui Dodon nu este însă o noutate, acesta militând dintotdeauna pentru interzicerea mesajelor unioniste. În anul 2018, în contextul organizării Marii Adunări Centenare din centrul Chişinăului, Dodon declara că, dacă socialiştii vor veni la guvernare, unionismul va fi interzis prin lege, aminteşte Deschide.md.

Mişcarea politică Unirea din Republica Moldova (MPU) a reacţionat imediat la declaraţiile lui Igor Dodon, avertizându-l cu sesizarea organismelor internaţionale cu privire la tentativele sale de negare a pluralismului politic, pluralismului de opinie, a libertăţii de exprimare şi a practicii judiciare în legătură cu constituţionalitatea unionismului existentă în Republica Moldova inclusiv pe baza precedentelor CEDO, notează Ziarul Naţional din Chişinău.

”Pentru a-şi putea realiza planurile geniale, Dodon trebuie să modifice nu numai Constituţia, dar şi Declaraţia de Independenţă şi Actul Final de la Helsinki, precum şi alte documente internaţionale, lucru evident imposibil şi chiar fantasmagoric”, susţine formaţiunea într-un comunicat, în care subliniază că ”în lipsa unor soluţii reale la problemele Republicii Moldova şi în disperare de cauză, Igor Dodon încearcă să-l copieze pe stăpânul său, (preşedintele Vladimir) Putin, care vrea să modifice Constituţia Rusiei, astfel încât tratatele internaţionale şi hotărârile CEDO să nu mai aibă valoare în Rusia”, conform publicaţiei menţionate.