PSD-iştii spun că Iohannis trebuie întâi de toate să respecte Constituția României și să nu mai folosească Justiția ca pe o cârjă electorală „pentru a suplini lipsa oricărei realizări din mandatul său de președinte”.

Citeşte şi: Alertă! Ion Iliescu, operat de urgenţă! Cum se simte fostul preşedinte

”Președintele nu este în măsură să avertizeze nici Guvernul, nici Parlamentul – două instituții fundamentale rezultate din votul cetățenilor. Emiterea ordonanțelor de urgență reprezintă în momentul de față singura modalitate a Guvernului de a evita blocajele repetate ale președintelui Iohannis”, arată un comunicat PSD, în care se precizează că intenția lui Iohannis este de a muta dezbaterea.

„În loc să avem o dezbatere despre economie, despre veniturile românilor, despre cum trebuie apărată România în Parlamentul European, Iohannis insistă să mute atenția electoratului pe teme legate de justiție. Președintele acuză PSD că insistă pe tema justiției, dar în realitate Iohannis este cel care insistă ca această temă să fie adusă în prim planul agendei publice. Este clar că Iohannis folosește Justiția ca pe un cal troian electoral cu care vrea să intre în conștiința electoratului pentru a determina un vot în favoarea sa și a partidului pe care îl susține”, spun social-democraţii, care afirmă în comunicat că ce face Iohannis este o tentativă grosolană de manipulare a electoratului.

Preşedintele Iohannis a afirmat luni că Guvernarea PSD a eșuat. El a avertizat Guvernul ca până la referendum să nu dea OUG pe justiţie şi pe politica penală.

„Mult promisele spitale, în special spitalele regionale, nu mai sunt nici măcar pe hârtie. Autostrăzile s-au pierdut pe coridoarele și în sertarele Ministerului de resort. Economia suferă din cauza experimentelor făcute de PSD, dar cel mai grav e că asaltul PSD asupra Justiției nu se termină, nu se mai termină. Un asalt constant, continuu care a început cu OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă. Această OUG, prin care PSD-iștii au vrut dintr-o lovitură să scape de dosare să-și albească dosarele. Au vrut să-și dea amanistie și grațiere. Tema nu doar că nu a fost abandonată, dar e păstrată și în continuare vor amnistie și grațiere pentru corupți. Această temă trebuie clarificată. Eu nu pot să accept să existe amnistie și grațiere pentru corupți”, a spus Iohannis.

Citeşte şi: Prima reacție din PSD la anunțul lui Iohannis. Declarație de ultim moment a lui Florin Iordache

Iohannis acuză PSD că guvernează prin Ordonanțe de Urgență adoptate netransparent și a avertizat Guvernul să nu mai adopte nicio OUG pe Justiție până când poporul nu se va fi pronunțat în cadrul referendumului. „Avertizez Guvernul să nu emită OUG în aceste domenii justiție, politică penală, până când nu se explică poporul, până nu cunoaștem voința suverană a românilor”, a declarat Klaus Iohannis.