Prima reacţie a apărut deja. Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, spune că Iohannis, „după patru ani de președinție” nu a înțeles nici legislația, nici ceea ce ar trebui să facă.

Citeşte şi: Cât te va costa factura de telefonie dacă vrei să călătoreşti în Marea Britanie. Ce a anunţat Autoritatea din Comunicaţii. Toţi românii trebuie să ştie

„Nu-l înțeleg, dar credeți că-l înțelege cineva?! Vine cu tot felul de teme. (…) Nu știu, mi-e foarte greu să-l înțeleg. Înțeleg că e în campanie, face campanie pentru PNL și își dă seama că acest referendum are șanse foarte mari să nu fie validat. (…) Un președinte hotărât și un președinte care ar ști ce trebuie spus venea și spunea: stimați cetățeni, întrebarea pe care eu o pun este următoarea, dacă eu am luat șapte case fără acte, pot rămâne președinte?”, a spus Florin Iordache la Antena3.

Întrebarea care va fi pusă în cadrul referendumului nu se cunoaşte încă, aceasta urmând să fie stabilită după consultarea Parlamentului.

„Credeți că știe ce întrebare să pună?”, a afirmat Iordache, pe marginea subiectului.

Iohannis a criticat PSD deoarece guvernează prin Ordonanțe de Urgență adoptate netransparent și a avertizat Guvernul să nu mai adopte nicio OUG pe Justiție până când poporul nu se va fi pronunțat în cadrul referendumului.

”Guvernarea PSD a eșuat. Mult promisele spitale, în special spitalele regionale, nu mai sunt nici măcar pe hârtie. Autostrăzile s-au pierdut pe coridoarele și în sertarele Ministerului de resort. Economia suferă din cauza experimentelor făcute de PSD, dar cel mai grav e că asaltul PSD asupra Justiției nu se termină, nu se mai termină. Un asalt constant, continuu care a început cu OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă. Această OUG, prin care PSD-iștii au vrut dintr-o lovitură să scape de dosare să-și albească dosarele. Au vrut să-și dea amanistie și grațiere. Tema nu doar că nu a fost abandonată, dar e păstrată și în continuare vor amnistie și grațiere pentru corupți. Această temă trebuie clarificată. Eu nu pot să accept să existe amnistie și grațiere pentru corupți”, a spus el.

Citeşte şi: Scandal între cei mai mari producători de avioane din lume! SUA riscă sancțiuni anuale de miliarde

Iohannis a afimat că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, „pentru a-l face mai eficient și mai puternic”, iar referendumul va fi pe 26 mai.

„Avertizez Guvernul să nu emită OUG în aceste domenii justiție, politică penală, până când nu se explică poporul, până nu cunoaștem voința suverană a românilor”, a declarat Klaus Iohannis.