Interzis la telefon mobil în timp ce conduci mașina

Legea rutieră prevede sancțiuni destul de severe pentru șoferii prinși la volan cu telefonul mobil. Totuși, este legal să vorbești pe difuzor atunci când ești în trafic?

Dacă în urmă cu câțiva ani conducătorii auto primeau doar două puncte de penalizare și o amendă, acum legea rutieră este mult mai strictă. Codul Rutier prevede în prezent între șase/opt puncte de amendă pentru șoferii care folosesc telefonul mobil în timpul condusului. În anumite situații, permisul de conducere poate fi reținut.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni […] folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor”, prevede art. 100. punctul 3 (h) din legea circulației.

Pe scurt, șoferii care țin telefonul mobil la ureche în timp ce conduc și încalcă și o altă regulă de circulație vor primi două sancțiuni:

  • una pentru utilizarea telefonului mobil;
  • una pentru încălcarea regulii de circulație.

În această situație, polițistul poate dispune suspendarea permisului auto pentru 30 de zile. Dacă are loc un accident rutier, permisul auto va fi suspendat pentru 60 de zile.

Dacă șoferul este prins folosind telefonul mobil neregulamentar, dar nu încalcă altă lege rutieră, va primi doar o amendă. Având în vedere că punctul de amendă este 165 de lei, amenda pentru utilizarea telefonului mobil poate ajunge până la 1.320 de lei.

soferi
SURSA FOTO: Dreamstime

Se poate vorbi la telefonul mobil pe difuzor?

Unii șoferi vorbesc la telefonul mobil pe difuzor în timp ce țin mobilul în mână, ceea ce înseamnă că folosesc doar o singură mână pentru a conduce, iar atenția lor este distrasă de dispozitivul pe care îl țin în cealaltă mână.

În cazul lor, chiar dacă vorbesc la telefon pe difuzor, este similar cu a-l ține la ureche. Astfel, dacă sunt surprinși de un polițist, vor fi amendați și chiar riscă să rămână fără permisul auto.

Pe de altă parte, cei care țin mobilul într-un dispozitiv special, amplasat pe bordul mașinii, pot vorbi pe difuzor în timp ce conduc, deoarece ambele mâini vor fi pe volan.

Ce trebuie să faci ca să nu primești amendă?

Pentru a nu fi amendat atunci când folosești telefonul, tableta sau alt dispozitiv electronic în timp ce conduci, trebuie să utilizezi căști sau un dispozitiv hands-free, să conectezi smartphone-ul la sistemul audio al mașinii sau să folosești funcția de difuzor fără a ține dispozitivul în mână.