Guvernul portughez a decis joi să înăsprească restricţiile sanitare chiar înainte de reînceperea şcolii pentru a stopa o creştere a numărului de noi cazuri de coronavirus care a atins miercuri cel mai înalt nivel de la sfârşitul lui aprilie, relatează AFP, citat de agerpres.ro.

Ce măsuri se iau

În cadrul măsurilor adoptate joi de consiliul de miniştri, care vor intra în vigoare de marţi, este şi prevederea că numărul persoanelor care se vor putea aduna laolaltă va scădea de la 20 la 10 în toată ţară, cum se întâmplă deja la Lisabona şi în suburbiile sale de la sfârşitul lui iunie.

Ca şi în capitală, vânzarea de băuturi alcoolice va fi interzisă peste tot de la ora 20:00, la fel ca şi consumul lor în spaţii publice.

„Observăm de la începutul lunii august o creştere susţinută a numărului de noi cazuri” cotidiene, şi-a exprimat regretul premierul Antonio Costa în faţa presei.

Căte cazuri au fost anunțate miercuri

Miercuri, Portugalia a anunţat 646 de noi cazuri în 24 de ore, bilanţul cel mai ridicat din 20 aprilie.

Şeful guvernului socialist a adăugat totuşi că majoritatea noilor cazuri sunt de persoane în vârstă între 20 şi 39 de ani şi că cele mai multe dintre ele nu prezentau niciun simptom al bolii.

Ţară cu zece milioane de locuitori, Portugalia a înregistrat un număr total de 1.852 de decese de COVID-19 şi 62.126 de cazuri confirmate, potrivit bilanţului oficial publicat joi.

Anunţarea acestor restricţii intervine în contextul în care în jur de un milion de minori portughezi se întorc la şcoală de luni până miercuri.

În contextul acestei recrudescenţe a epidemiei, incintele sportive vor avea în continuare interdicţie la public, a precizat Costa. Campionatul de fotbal din Portugalia se va relua pe 18 septembrie.

De asemenea, premierul portughez a făcut apel la companii să continue să promoveze pe cât posibil telemunca sau diverse regimuri de muncă alternativă.