Fostul şef al conglomeratului financiar China Huarong a fost condamnat marţi la pedeapsa capitală pentru “corupţie şi bigamie”, a anunţat justiţia chineză, transmit AFP şi Xinhua.

Lai Xiaomin a fost găsit vinovat de încasarea unor comisioane ilegale în valoare de 215 milioane de euro şi de tentativa de a obţine altele în sumă de 13 milioane.

Sumele au fost “extrem de mari, circumstanţele deosebit de grave şi intenţiile extrem de răuvoitoare”, a explicat tribunalul din Tianjin (nordul Chinei).

De asemenea, Lai Xiaomin, în vârstă de 58 de ani, a fost găsit vinovat şi de bigamie, stabilindu-se că “a trăit multă vreme cu alte femei”, în afara căsătoriei, şi cu care a avut copii nelegitimi.

„Lai Xiaomin nu a respectat legea și a fost extrem de lacom”, se spune în declarația instanței.

Compania Huarong a declarat că comitetul partidului comunist susține verdictul.

“Tratamentul sever al lui Lai Xiaomin reflectă hotărârea puternică a Comitetului Central, cu președintele Xi Jinping în frunte, în ceea ce privește administrarea partidului și toleranța zero pentru corupție“, a declarat compania într-un comunicat.

Vastă campanie anticorupție, lansată de Xi Jinping în China

Fostul şef de corporaţie a făcut mărturisiri în ianuarie 2020, în imagini difuzate de televiziunea publică CCTV care au mai arătat între altele seifuri şi dulapuri pline cu teancuri de bancnote într-un apartament din Beijing care i-ar fi aparţinut lui Lai.

În imaginile care au apărut au mai fost arătate şi maşinile de lux ale acestuia, precum şi lingouri de aur pe care Lai le-ar fi acceptat ca mită.

Cu toate acestea, Lai Xiaomin a dat totuși asigurări că nu a “îndrăznit” să cheltuiască nimic din banii respectivi.

Amintim că, în China a fost lansată o vastă campanie anticorupţie în 2012, după instalarea preşedintelui Xi Jinping în fruntea Partidului Comunist Chinez, şi peste un milion şi jumătate de cadre de partid au fost sancţionate ulterior.

Pe de altă parte însă, asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului au denunţat practica “mărturisirilor televizate” din China, afirmând că în multe cazuri acestea sunt obţinute sub tortură sau şantaj, menţionează AFP.