In anchetă este vizat şi Petrică Toma, din Hunedoara, fost comisar şef la Garda Financiară, proprietarul Hotelului Roman din Herculane, acesta urmând să fie audiat de procurori la DIICOT Mehedinţi. La locuinţa acestuia anchetatorii au găsit aproximativ 600.000 de lei.
Duminică dimineaţă, au fost făcute 30 de percheziţii în județele Mehedinți, Cluj, Hunedoara, Timiș și Argeș care au vizat un grup infractional organizat, format din 34 de persoane, specializat în evaziune fiscală  și spălare de bani, informează  un comunicat al DIICOT.

Liderii grupării – Mihai Gheorghe şi Mihai Ion – au identificat 50 de societăţi comerciale, având cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat.

Membrii grupării au înfiinţat în acest scop cinci societăţi comerciale, tip ‘fantomă’, cu sediul în localitatea Strehaia, acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat urmare a activităţii infracţionale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Christian Ciocan, una dintre societăţile comerciale fantomă îşi avea sediul social într-o gară dintr-o comună din judeţul Mehedinţi.

“Prin aceste societăţi fantomă erau derulate operaţiunile comerciale respective, s-au realizat debite uriaşe, constând în TVA şi impozit pe profit, debite către bugetul consolidat al statului. Persoanele mergeau la bancă, ridicau sumele mari de bani pe care societăţile comerciale respective le transferau în acele conturi în schimbul unor produse care nu existau în realitate, după cum spun colegii mei de la Combaterea Criminalităţii Organizate, au vândut de la cuie până la macarale”, a afirmat Christian Ciocan, citat de Agerpres.

Anchetatorii urmează să audieze 34 de persoane vizate în acest caz, suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani. La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi au fost aduse deja pentru audieri 25 de persoane, în urma percheziţiilor  la domiciliile acestora din Strehaia, de unde au fost ridicate trei seifuri, mai multe arme, plus cinci maşini de lux, printre care un Lexus şi un BMW X5.