Reducerile de taxe vor fi prelungite până în 2022 în Spania. Pachetul de măsuri urma să expire la finalul acestui an

Spania va extinde până în mai 2022 reducerile de taxe adoptate pentru a atenua impactul creşterii facturilor la energie asupra consumatorilor, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Madrid, Isabel Rodriguez, transmite Reuters.

Extinderea pachetului de măsuri, care au fost introduse în iunie şi urmau să expire la finalul anului, va avea un impact de aproximativ două miliarde de euro în primele luni din 2022, a le-a spus jurnaliştilor Rodriguez, după reuniunea săptămânală a Executivului spaniol.

Cererea solidă pentru energie, pe fondul redresării activităţii economice în urma pandemiei, întreruperile în aprovizionare şi stocurile scăzute au dus un nivel record al preţurilor gazelor naturale şi electricităţii în Europa şi este puţin probabil ca ele să scadă înainte de finalul iernii.

„Perspectivele preţurilor la energie electrică – care miercuri vor atinge un nou nivel record – nu sunt deloc promiţătoare. Este esenţial să menţinem reducerile şi suspendările de taxe care sunt reflectate în facturile noastre la electricitate”, a declarat ministrul Energiei şi Mediului, Teresa Ribera.

10% la TV până pe 30 aprilie 2022

Oficialul a adăugat că până în 30 aprilie va fi menţinută la 10% cota redusă de TVA la facturile la energie (de la 21%), în timp ce taxa specială pentru electricitate va rămâne la 0,5%. De asemenea, taxa de generare de 7% va rămâne suspendată până la 31 martie.

Preţurile ridicate la electricitate pun presiune asupra unor industrii grele precum producătorii de oţel şi ciment, unele dintre aceste firme anunţând deja reduceri de producţie sau închiderea unor fabrici din Spania.

Pentru a-i proteja pe consumatorii casnici, afectaţi şi ei de creşterea preţurilor la electricitate, Guvernul de la Madrid va plăti o subvenţie de 90 de euro gospodăriilor defavorizate pentru a le ajuta să îşi plătească facturile la electricitate în perioada iernii.

Spania, asediată de Omicron

Presa din Spania a relatat că varianta Omicron a COVID-19 se răspândește cu viteză în țara respectivă. Astfel, 30% din noile cazuri au fost înregistrate în Madrid.

Așadar, un procent de aproximativ 25% a fost înregistrat în metropola turistică Barcelona iar responsabilii sanitari au estimat că varianta Omicron va deveni dominantă până la Crăciun, conform informațiilor transmise de reuters.com

De asemenea, evoluţii similare au fost observate şi în alte regiuni ale Spaniei, în special în destinaţiile turistice din insulele Baleare, precum Mallorca sau Ibiza, incidenţa infectărilor în ultimele şapte zile depăşind aici 300 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori, peste media la nivel naţional.

Simultan, tot mai multe regiuni spaniole impun certificatul verde pentru accesul în restaurante sau în alte incinte. Totuşi, cu circa 90% din populaţia de peste 12 ani vaccinată anti-COVID, situaţia în spitalele din Spania nu este la fel de dramatică cum este în alte ţări cu rate de vaccinare mai reduse. Aproximativ 1.300 de pacienţi COVID-19 sunt internaţi în secţiile de ATI ale spitalelor spaniole.