Probabilitatea unei recesiuni pe termen scurt și mediu nu este considerată o amenințare semnificativă, iar majoritatea directorilor executivi care au participat la un studiu EY – 54% nu se așteaptă la o recesiune economică.

Dar, în timp ce mare parte dintre directorii executivi din cele mai multe economii importante rămân încrezători în perspectivele lor economice, 80% dintre respondenții din Germania și 62% dintre cei din Regatul Unit se așteaptă la o recesiune.

În pofida acestor preocupări, piața tranzacțiilor din Germania și Regatul Unit a rămas activă în 2019. Directorii executivi din SUA sunt cei mai optimiști, 78% dintre aceștia nu iau în calcul posibilitatea unei recesiuni economice semnificative pe termen scurt și mediu.

Liderii de companii caută noi oportunități de fuziuni și achiziții globale, în căutarea talentelor și adoptarea tehnologiei, cu toate că mediul geo-politic este dificil, arată un studiu EY publicat miercuri.

Astfel, 52% dintre corporațiile globale plănuiesc să realizeze achiziții în anul următor, pentru a-și remodela portofoliile, arată sursa citată.

Adoptarea tehnologiei și atragerea talentelor impulsionează tranzacțiile: două treimi (66%) dintre respondenți intenționează să aloce peste 25% din capitalul total dedicat investițiilor în tehnologie, vizând în mod special soluții care să le alimenteze creșterea.

Mai mult de jumătate dintre directorii executivi (56%) vor să realizeze aceste investiții prin intermediul achizițiilor, al asocierilor de tip joint ventures sau al fondurilor externe cu capital de risc. În același timp, aproape două treimi dintre respondenți (61%) întâmpină dificultăți în atragerea talentelor cu abilitățile necesare, iar acest procent este și mai mare în Regatul Unit (66%) și Germania (72%), arată studiul EY.

”Urmând tendințele globale, apetitul pentru fuziuni și achiziții se menține și pe piața locală. România rămâne o piață atractivă pentru investitori, interesul acestora fiind susținut de creșterea constantă economică din ultimii ani și de situația geopolitică favorabilă. În anul următor, estimăm că piața de fuziuni și achiziții va rămâne dinamică, neexistând în acest moment semnale majore cu privire la o posibilă recesiune. Interesul antreprenorilor locali rămâne în zona creșterii cotei de piață, a diversificării portofoliilor, vizând inclusiv extinderea la nivel regional, în timp ce fondurile de investiții continuă consolidarea – mai ales noile fonduri care au investit în România.

Sectoarele unde vom vedea mișcări în perioada următoare sunt serviciile medicale, bunurile de consum, sectorul energetic, imobiliar și de tehnologie. Digitalizarea și impactul noilor tehnologii asupra afacerilor au devenit o preocupare constantă pentru companiile locale. Tendința globală de creștere a investițiilor în tehnologie se manifestă și în România, iar așteptarea este ca în următoarea perioadă companiile românești să se orienteze într-o măsură mai mare spre achiziția sau dezvoltarea de tehnologii inovatoare. Se remarcă, de asemenea, o creștere a activității fondurilor ce vizează start-up-uri în zona de tehnologie și pe piața locală”, spune Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.