Daniel Baciu, președinte la Casa Națională de Pensii Publice, a venit cu informații actualizate cu privire la procesul de recalculare a pensiilor. Potrivit lui Baciu, procesul de evaluare a dosarelor este aproape de finalizare și este un pas premergător recalculării efective a pensiilor.

S-a anunțat recalcularea pensiilor

Daniel Baciu a precizat că recalcularea va avea loc pe baza noii legi a pensiilor, care trebuie să fie adoptată în sesiunea parlamentară curentă.

„Este vorba despre procesul de evaluare care este foarte important și este premergător recalculării, pentru că recalcularea se va face în baza noii legi a pensiilor, care va trebui adoptată în această sesiune parlamentară.

Pentru procesul de evaluare, pot să vă spun că suntem pe final. Am trecut de 4 milioane de dosare. Avem 4,6 milioane de dosare de evaluat. În cel mai scurt timp posibil acest proces de evaluare se va finaliza.

Suntem cu toții solicitați la maxim, atât colegii mei de la Casa Națională, cât mai ales colegii din teritoriu, pentru că acest proces de evaluare se desfășoară la casele teritoriale de pensii, astfel încât acest proces să se finalizeze cât mai repede posibil, urmând ca, după ce avem noua lege a pensiilor adoptată să putem începe efectiv recalcularea tuturor dosarelor de pensii aflate în plată”, a spus Daniel Baciu la Antena 3 CNN.

Toate pensiile vor fi recalculate până în noiembrie

Amintim că, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că, până în noiembrie 2023, toate pensiile vor fi recalculate. Pensiile vor fi majorate apoi cu până la 20%. Majorarea pensiilor va costa statul român 16 miliarde de lei, fix cât va încasa de la mediul privat în urmă creșterii taxelor şi a impozitelor.

Potrivit oficialului, recalcularea pensiilor se va baza pe două elemente principale. Primul element este valoarea de referință a punctului de pensie, care anterior era de 71 de lei. Al doilea element este numărul de puncte, care se calculează ca un raport între salariul lunar al persoanei pensionate și salariul mediu brut din economie.

„Modalitatea de calcul din sistemul public de pensie se apropie foarte mult de nivelul de contributivitate”, a spus ministrul Finanțelor.

Marcel Boloș a subliniat că recalcularea pensiilor are ca obiectiv principal eliminarea inechităților din sistemul de pensii. Aceasta va afecta în special pensiile cu valori mici, care sunt primite de aproximativ 1,6 milioane de beneficiari.