Recalcularea pensiilor, în vizorul Consiliului Concurenței

Recalcularea pensiilor. Consiliul Concurenței a inițiat o investigație amplă cu privire la o posibilă înțelegere de fixare a prețurilor între companiile ce oferă servicii arhivistice cetățenilor români, care solicită documentele necesare pentru recalcularea pensiilor.

Au fost găsite indicii conform cărora mai multe firme din acest domeniu și-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informații sensibile, cum ar fi tarifele, cheltuielile indirecte și marjele de profit. Se pare că această coordonare a fost realizată cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER).

O parte dintre indiciile care au stat la baza inițierii investigației au fost furnizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS). În acest context, Consiliul Concurenței a desfășurat inspecții inopinate la sediile PIAFER și ale companiilor Arhivatorul CBMS SRL, Danielle Digital SRL, Viltehnica SRL, Stefadina Comserv SRL, Uberum SRL, SDA – Servicii De Depozitare și Arhivare SRL, și Global Archive Management SRL.

Aceste inspecții au fost autorizate de Curtea de Apel București (CAB). Ele au fost necesare pentru obținerea tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale investigate. Totuși, efectuarea inspecțiilor nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor implicate.

Consiliul Concurenței (1)
SURSA FOTO: Facebook, Consiliul Concurenței

La ce riscuri sunt expuse companiile investigate?

În cazul în care se constată încălcarea regulilor de concurență, companiile investigate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Totuși, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență pot beneficia de imunitate la amendă sau de reduceri substanțiale ale amenzilor.

Vă reamintim că legea concurenței din România interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piață. Consiliul Concurenței rămâne ferm în angajamentul său de a asigura un mediu concurențial corect și transparent pentru toți participanții la piață.

Recalcularea pensiilor sau reducerea pensiilor?!

Noile decizii de recalculare vor fi emise după data de 10 iulie 2024. Totuși, inițial, se anunțase că vor fi disponibile în luna mai.

În prezent, au loc controale la casele județene de pensii pentru a verifica documentele. Dorina Barcari, expert în pensii și salarizare, a oferit mai multe informații despre aceste decizii de recalculare.

„A spus doamna ministră că au emis 15 milioane de decizii. Ori nu sunt 15 milioane de pensionari și deja deciziile care au sosit sunt decizii de reducere a pensiilor în urma unor erori de calcul, care au creat debite în sarcina pensionarilor, pe care Casele de Pensii le și rețin, le-au trimis pensionarilor tabelul de reținere, încălcând legea 125/2014, care spune că debitele create în sarcina pensionarilor din erorile comise de funcționarii de stat nu se rețin de la pensionari.

Însă în articolul 1 este băgată o șopârliță, așa, la sfârșitul articolului spune prin contestare și dacă pensionarii nu sunt informați, nu contestă, sigur li se rețin banii. Dar uneori și dacă contestă, tot li se rețin. Deci aceste 15 milioane de decizii sunt decizii de reducere ca să fie că în septembrie se vor mări, altă explicație nu văd”, a explicat ea în cadrul unei intervenții TV.