Recalculare pensii. Care sunt modificările aduse legii pensiilor

Recalculare pensii. Majorarea pensiilor ar trebui să fie disponibilă pe cardurile românilor începând cu data de 1 septembrie 2024. Aceste creșteri variază între 1% și 100%.

Noua lege a pensiilor prevede că ”indexarea veniturilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50 la sută din creșterea reală a salariului mediu brut pentru anul calendaristic anterior, la fel cum era prevăzut în legea anterioară. Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie”.

Noutatea constă în faptul că majorarea pensiilor va fi asociată cu evoluția veniturilor din bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației.

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a detaliat principalele modificări introduse de noua lege a pensiilor.

”În funcție de evoluția ratei inflației și în funcție de creșterea salariului mediu brut pe țară, formula va fi cea care va da procentul. Nu putem să spunem acum care va fi inflația, dar putem să preconizăm.

La final de an cunoaștem exact creșterea reală a salariului brut pe țară, dar și inflația”, a explicat acesta la Antena 3 CNN.

”Sunt două elemente în această formulă care vin să lege de realitate această creștere. Una este inflația pentru a putea apăra nevoie de cumpărare, și a doua, cu cat economia noastră va crește, cu atât salariul mediu brut va crește și atunci va fi o creștere mai mare”, a adăugat el.

Marius Budai
Marius Budăi / SURSA FOTO: Facebook

Recalcularea va fi efectuată automat

În ceea ce privește recalcularea pensiilor, Marius Budăi a garantat că aceasta va fi efectuată automat, fără necesitatea cetățenilor de a se prezenta la Casele Naționale de Pensii.

„Primele decizii de recalculare vor veni înainte de perioada de 1 septembrie, cu recalcularea în plată începând cu 1 septembrie. Cei care primesc pensia pe 1 septembrie, în funcție de calcul, vor avea pensia majorată,” a spus el.

„S-au dat astăzi normele de aplicare pentru majorarea pensiilor. S-au publicat în transparență. Publicarea în transparență este un pas premergător aprobării. În această perioadă, toți cei interesați, mă refer aici la Sindicatele Pensionarilor, chiar la patronate vor avea posibilitatea ca în această perioadă de transparență să vină cu opinii a ceea ce scrie acolo.

Următorul lucru important este determinarea acestui Guvern ca legea să intre în vigoare, practic este un pas foarte important pentru ca să ajungem efectiv la emiterea primelor decizii de pensie, ca ulterior, începând cu data de 1 septembrie banii chiar să intre în conturile cetățenilor.
Se lămurește acum ce înseamnă perioadă contributivă, ce înseamnă perioadă necontributivă, ce înseamnă sporuri cu caracter sporuri cu caracter permanent care au fost luate și pe legislația veche.

Pensiile se vor recalcula din oficiu, cetățenii nu trebuie să se deplaseze la Casele Naționale de Pensii. Primele decizii de recalcularea vor veni înainte de perioada de 1 septembrie, cu recalcularea în plată începând cu 1 septembrie. Cei care primesc pensia pe 1 septembrie, în funcție de calcul, vor avea pensia majorată”, a conchis fostul ministru al Muncii.

Se vor lua în calcul primele și sporurile

În procesul de recalculare a pensiilor, se vor lua în considerare și perioadele de necontribuție, precum cele petrecute în armată, șomaj sau la facultate.

De asemenea, vor fi luate în calcul și bonusurile, sporurile sau orele suplimentare efectuate de către angajat.

O altă noutate semnificativă este că mamele care au născut mai mulți copii vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu până la 3 ani și jumătate. Pentru fiecare copil născut, se va acorda o reducere de șase luni. Reducerea maximă va fi de 3 ani și 6 luni.

Noua lege a pensiilor prevede o altă recalculare, pe lângă cea din septembrie

Noua lege a pensiilor introduce o nouă etapă de recalculare, în paralel cu cea din septembrie.

Pensionarii sunt îndemnați să furnizeze adeverințele de venituri brute la Casele de Pensii până în septembrie. Pe baza acestor documente, se va iniția o a doua recalculare a pensiilor, care va fi finalizată în termen de șase luni.

Un aspect crucial în acest proces este suma care urmează să fie restituită pensionarilor ca rezultat al recalculării. Conform legii, dacă recalcularea determină o sumă mai mică, această diferență va fi restituită pensionarilor. Mai multe puteți citi aici.