Marius Budăi vine cu detalii despre majorarea pensiilor

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a adus vestea mult așteptată pentru milioane de pensionari din România. El a dat detalii legate de data majorării pensiilor și procedurile care vor însoți acest proces crucial.

Marius Budăi a subliniat că normele de aplicare pentru majorarea pensiilor au fost publicate luni. De asemenea, el a subliniat transparența cu care acest proces este tratat.

Acesta a făcut apel către toți cei interesați, inclusiv sindicatele pensionarilor și patronatele, să ofere opinii și sugestii în această perioadă de transparență, înainte ca legea să intre în vigoare.

„S-au dat astăzi normele de aplicare pentru majorarea pensiilor. S-au publicat în transparență. Publicarea în transparență este un pas premergător aprobării” a declarat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Pensiile majorate vor intra în conturile pensionarilor de la 1 septembrie

Fostul ministru a evidențiat că intrarea în vigoare a legii este un pas crucial pentru a permite emiterea primelor decizii de pensie. El a dat asigurări că banii majorați vor ajunge în conturile pensionarilor începând cu data de 1 septembrie.

„Se lămurește acum ce înseamnă perioadă contributivă, ce înseamnă perioadă necontributivă, ce înseamnă sporuri cu caracter sporuri cu caracter permanent care au fost luate și pe legislația veche”, a spus acesta.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, despre recalcularea pensiilor.

Procesul este automat, iar pensionarii nu vor trebui să vină la Casele de Pensii

În plus, Marius Budăi a detaliat că procesul de recalculare a pensiilor va fi realizat automat. Acest lucru nu va necesita ca cetățenii să se deplaseze la Casele Naționale de Pensii.

Prima rundă de decizii de recalculare va fi emisă înainte de 1 septembrie, iar pensionarii vor începe să primească sumele majorate începând cu aceeași dată.

„Primele decizii de recalcularea vor veni înainte de perioada de 1 septembrie, cu recalcularea în plată începând cu 1 septembrie. Cei care primesc pensia pe 1 septembrie, în funcție de calcul, vor avea pensia majorată,” a concluzionat fostul ministru al Muncii.

Premierul Marcel Ciolacu dădea la rândul său asigurări recent că recalcularea pensiilor se va întâmpla la termenul anunţat, respectiv la 1 septembrie. El a punctat că „nu există nici mai multe tranşe şi nu există nici alte variante”.