Ucraina nu vrea să cedeze. Au exclus o încetare a focului sau orice concesie față de invadatori

Informațiile preluate de presa internațională arată că Rusia a desfășurat o ofensivă majoră în Luhansk, după ce a pus capăt unor săptămâni de rezistență a ultimilor luptători ucraineni în orașul Mariupol, aflat în sud-estul țării.

Trebuie menționat că separatiștii susținuți de Rusia controlau deja întinderi de teritoriu în Luhansk înainte de începerea invaziei, însă Rusia vrea să pună stăpânire pe ultimul teritoriu ucrainean rămas în Donbas.

„Situația din Donbas este extrem de dificilă”, a declarat Volodimir Zelenski, punctând că forțele ucrainene împiedică înaintarea armatei ruse în orașele Sloviansk și Sievierodonetsk, conform reuters.com

Kievul nu va accepta niciun acord cu Moscova care să implice cedarea de teritoriu

În acest context, consilierul președintelui ucrainean a subliniat că exclude posibilitatea de a accepta un acord de încetare a focului. Mai precis, Kievul nu va accepta niciun acord cu Moscova care să implice cedarea de teritoriu.

Totodată, consilierul spune că orice concesie s-ar întoarce împotriva Ucrainei, deoarece Rusia ar riposta mai dur după orice pauză în lupte.

„Războiul nu se va opri. Va fi doar pus pe pauză pentru o perioadă de timp. Vor începe o nouă ofensivă, chiar mai sângeroasă și pe scară mai largă”, a declarat Podolyak, principalul negociator al Ucrainei.

Apeluri recente pentru o încetare imediată a focului au venit din partea secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, și a premierului italian Mario Draghi.

Sfârșitul luptelor din Mariupol, cel mai mare oraș cucerit de Rusia, îi oferă președintelui rus Vladimir Putin o victorie rară după o serie de eșecuri în aproape trei luni de luptă. Controlul deplin al Mariupolului oferă Rusiei comanda unei rute terestre care leagă Peninsula Crimeea, pe care Moscova a cucerit-o în 2014, de Rusia continentală și de zonele din estul Ucrainei deținute de separatiștii pro-ruși.

Forțele ucrainene din regiunile Luhansk și Donețk, controlate de separatiști, au declarat sâmbătă că au respins 9 atacuri și au distrus 5 tancuri și alte 10 vehicule blindate în ultimele 24 de ore.

Forțele ruse foloseau avioane, artilerie, tancuri, rachete, mortiere și rachete de-a lungul întregii linii de front pentru a ataca structuri civile și zone rezidențiale, au precizat ucrainenii într-o postare pe Facebook. Cel puțin șapte persoane au fost ucise în regiunea Donețk, au precizat ei.