Potrivit serviciilor de informații militare britanice și unor analiști occidentali, ofensiva Rusiei în Donbas a pierdut din elan și, în condițiile actuale, este puțin probabil ca Rusia să o accelereze în mod semnificativ.

De exemplu, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin, că „războiul Rusiei în Ucraina nu se desfășoară conform planului Moscovei”, menționând că Rusia nu a reușit să captureze Kievul și s-a retras din Harkov.

Analiștii de la Institutul American pentru Studii de Război împărtășesc acest punct de vedere. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a subliniat, de asemenea, încetinirea „invaziei brutale a Rusiei”.

Schimbarea de strategie a Rusiei

Experții și analiștii occidentali subliniază că Rusia trebuie să își schimbe strategia și să treacă de la încercările de victorii fulgerătoare și rapide la un război de uzură.

Într-un interviu acordat postului Vocea Americii, Jan Brzezinski, membru senior al Atlantic Council, a declarat că Rusia și-a schimbat complet strategia.

„Inițial, Rusia conta pe o lovitură fulgerătoare, decapitarea Kievului și stabilirea controlului asupra întregului teritoriu al țării. Acum, Rusia joacă un joc complet diferit și are o strategie complet diferită, în care folosește forțe umane pe scară largă pentru a epuiza și zdrobi trupele ucrainene”, a declarat Jan Brzezinski.

Potrivit acestuia, strategia Rusiei poate fi comparată acum cu un ghețar distructiv: „Ei încearcă să acumuleze un număr mare de forțe și sunt foarte lenți”.

Până la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, forța Rusiei va scădea

De asemenea, potrivit sursei citate, generalul-locotenent Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa, a vorbit la rândul său despre schimbarea strategiei militare a Rusiei, despre resursele economice și umane ale Rusiei, precum și despre potențialul de contraofensivă al Ucrainei și sprijinul occidental. El a condus forțele americane în Europa din 2014 până în 2018.

„Până la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, forța Rusiei va scădea, iar Ucraina va avea un potențial suficient pentru a lansa o contraofensivă. Cel puțin așa vede situația de pe front fostul comandant al Armatei SUA în Europa”, a declarat generalul locotenent Ben Godges.

Potrivit lui Godges, „cu astfel de lupte, pierderi de muniție și armată, cred că până la sfârșitul verii – sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, forțele ruse vor scădea, iar Ucraina va avea suficient potențial pentru a lansa o contraofensivă, pentru a împinge forțele ruse înapoi cel puțin la linia din 23 februarie.”

„Cred că se va întâmpla până în septembrie”, a adăugat generalul locotenent.