Hezbollah a anunţat sâmbătă seară că a doborât în cursul după-amiezii o dronă care survola Libanul de Sud, în contextul tensiunilor dintre Liban şi Israel intensificate în ultimele luni.

„Rezistenţa islamică a doborât sâmbătă după-amiază o dronă israeliană care a încălcat spaţiul aerian libanez în apropiere de satul Aïta al-Chaab şi aparatul este acum în mâinile mujahedinilor din rezistenţa islamică”, a anunţat mişcarea condusă de Hassan Nasrallah, într-un scurt comunicat, potrivit news.ro.

Pe Twitter, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a confirmat prăbuşirea unei drone israeliene, dar nu a atribuit-o Hezbollahului. „Astăzi, în timpul operaţiunilor unei forţe militare de la frontiera cu Libanul, o dronă militară a căzut pe teritoriul libanez. Nu există temeri cu privire la scurgeri de informaţii”, a scris responsabilul militar israelian.

La sfârşitul lui iulie, Israelul a efectuat tiruri de artilerie în zona frontalieră, ca represalii, potrivit Statului evreu, a unei tentative de infiltrare a „teroriştilor” pe teritoriul său de Hezbollah, ceea ce mişcarea a dezminţit.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Hezbollah că „se joacă cu focul” după tentativa imputată partidului şiit, atunci când autorităţile libaneze au condamnat o „escaladă militară periculoasă”. Armata iseraeliană a doborât la 7 august o dronă care a traversat frontiera cu Libanul în regiunea Muntele Hermon, sit strategic, situat între Israel, Liban şi Siria. Pe 10 august, armata israeliană a anunţat că şi-a redus forţele de-a lungul frontierei cu Libanul şi Siria.

Noi tensiuni între Israel și Palestina

Conform celor transmise de dpa și Xinhua, tancuri israeliene au bombardat sâmbătă dimineaţa poziţii militare ale Hamas în Fâşia Gaza. Atacul a avut loc la câteva ore după lansarea unei rachete dinspre enclava palestiniană spre sudul statului israelian. Un comunicat al armatei israeliene transmite că „tancuri au luat ca ţintă poziţii militare ale Hamas în sudul Fâşiei Gaza”, ca represalii la tirul cu rachetă de vineri seara, potrivit agerpres.ro.

A activat sirenele de alertă în sudul Israelului

Această rachetă, care a activat sirenele de alertă în sudul Israelului, a fost „interceptată de sistemul de apărare Iron Dome”, a informat armata israeliană într-un comunicat, vineri seara. Trebuie menționat că racheta nu a provocat pagube.

Conform sursei menționate, bombardamentele operate sâmbătă la primele ore au vizat posturi de observaţie ale Hamas – mişcare islamistă armată la putere din 2007 în Fâşia Gaza – în estul Rafah şi estul Khan Younes, fără a face răniţi. Israelul bombardează aproape zilnic Fâşia Gaza începând din 6 august, după lansarea a numeroase baloane incendiare şi tiruri cu rachete dinspre teritoriul palestinian deasupra frontierei.

De asemenea, baloanele incendiare sunt la originea a zeci de incendii în Israel, care au făcut scrum culturi agricole şi zone de vegetaţie. Aceste noi ostilităţi intervin după vizita întreprinsă săptămâna aceasta la Gaza şi în Israel a unei delegaţii din Egipt. Această ţară vecină a intermediat în 2019, alături de ONU şi Qatar, un armistiţiu între Hamas şi Israel, care au purtat trei războaie din 2008 până în prezent.