Ministerul de Externe irakian a anunţat marţi că anulează o vizită a ministrului turc al Apărării şi îl va convoca pe ambasadorul turc după ce o dronă turcă a ucis doi înalţi oficiali irakieni în Kurdistan, relatează AFP, citată de Agerpres.

Bagdadul va transmite ambasadorului ”o scrisoare de protest, care va conţine cuvinte puternice pentru a spune că Irakul refuză categoric agresiunile şi încălcările” Ankarei, care a lansat la jumătatea lunii iunie o ofensivă în nordul Irakului împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, opoziţia kurdă din Turcia).

Doi ofiţeri irakieni au fost ucişi marţi într-un atac lansat de o dronă turcă în nordul Irakului, a declarat armata irakiană. Drona a vizat un vehicul militar care îi transporta pe ambii ofiţeri la nord de Erbil, capitala regiunii autonome irakiene Kurdistan, a indicat Media Cell, potrivit agenţiei de presă oficiale irakiene INA citată de dpa.

Nu este singurul incident de săptămâna aceasta

În cursul zilei de luni seară o explozie în apropiere de punctul de trecere a frontierei Jraischan dintre Irak şi Kuweit a vizat un convoi ce transporta echipamente pentru trupele americane, au declarat trei forţe de securitate irakiene.

Nu a fost clar imediat dacă existau trupe americane în convoi sau dacă cineva a fost rănit în explozie, iar armata irakiană a negat că incidentul a avut loc.

O miliţie şiită irakiană, pe nume Ashab al-Kahf şi puţin cunoscută, a revendicat atacul şi a publicat un videoclip ce arată o explozie de la distanţă. Ea a declarat că a putut distruge echipamente militare americane şi părţi mari ale punctului de trecere.