Coaliţia internaţională antijihadistă nu se mai teme de o refacere în Irak a grupării Stat Islamic (SI), care nu mai este decât „o umbră aceea ce a fost”, a declarat miercuri comandantul adjunct al forţelor coaliţiei, generalul Kenneth Ekman.

Cu toate că este „conştientă că SI nu va fi niciodată eradicat complet”, coaliţia îşi va putea reduce prezenţa militară în Irak în următoarele luni, a precizat generalul Kenneth Ekman într-o videoconferinţă de presă de la Bagdad.

Regresiune a grupării Statul Islamic

Coaliţia îşi baza planurile până acum pe o refacere a SI, dar „ne îndepărtăm de asta, pentru că pur şi simplu nu se întâmplă aşa ceva”, le-a explicat el jurnaliştilor acreditaţi la Pentagon.

Se constată mai repede o „regresiune” a SI, a adăugat responsabilul militar. „Le este greu să găsească refugiu în zonele rurale. Liderii lor, finanţele lor, logistica lor, media lor nu mai sunt decât o umbră a ceea ce au fost”, a subliniat numărul doi al forţelor coaliţiei.

„Unul din semnele succesului este că SI nu mai este capabil să controleze vreun teritoriu”, a adăugat el. „Când ajungem în punctul în care nu mai avem decât o mică insurecţie ce se ascunde în zonele rurale, în peşteri şi în munţi, în mare am reuşit”, a mai spus responsabilul militar.

Forțele americane vor fi reduse

În prezent, obiectivul este de a menţine SI la acest nivel, armata irakiană este „deja mai puternică decât SI”, ceea ce va permite ţărilor participante la coaliţie să îşi reducă efectivele militare pe teren, a continuat generalul american.

Mai multe baze militare au fost restituite deja armatei irakiene şi marea tabără de antrenament de la Besmaya, din apropiere de Bagdad, în care a fost construită o falsă aşezare pentru a pregăti soldaţii pentru luptele în mediul urban, le va fi predată sâmbătă, a anunţat el.

Forţele americane, care reprezintă cele mai importante efective ale coaliţiei în Irak şi Siria, vor fi reduse „treptat şi în strânsă coordonare cu guvernul irakian”, a spus generalul Kenneth Ekman.

Oficial, Statele Unite au 5.200 de soldaţi în Irak. Pentagonul nu mai oferă date despre efectivele militare americane desfăşurate în nord-vestul Siriei.