Cel mai rău scenariu ar putea avea loc: Război total între Rusia și Ucraina. A spus-o însuși președintele

Președinte Ucrainei a fost întrebat vineri, 10 septembrie, dacă ar putea exista un război total cu Rusia, care a anexat Peninsula Crimeea în 2014 și sprijină separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

„Cred că este posibil acest lucru. Este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla, dar, din păcate, există această posibilitate”, a declarat  Volodimir Zelenski la summitul Strategiei europene de la Yalta (YES), conform informațiilor transmise de reuters.com

Un eventual refuz de a primi Ucraina în NATO va slăbi Alianța

De asemenea, acesta a spus că un eventual refuz de a primi Ucraina în NATO va slăbi Alianța și va arunca țara în mâinile Rusiei.

„Sincer, nu am timp să mă gândesc la el. Mă interesează mai mult dacă ne putem reuni pentru a avea într-adevăr o discuție substanțială, nu ceva declarativ, așa cum face el cu unele state. Astăzi mi se pare că ei nu par să vadă sensul rezolvării unor chestiuni. Încheierea războiului şi rezolvarea rapidă a chestiunilor legate de conflict – nu îşi doresc asta”, a completat președintele Ucrainei.

200.000 de militari desfăşuraţi în nouă baze militare ruseşti

Amintim că Rusia şi Belarusul au lansat vineri, sub privirea îngrijorată a vecinilor lor din Europa de Est, manevre militare comune pe fondul unor tensiuni ruso-occidentale. Exercițiile respective se numesc „Zapad 2021” (Vest-2021) și vor lua parte 200.000 de militari. Totodată, acestea se desfăşoară în nouă baze militare ruseşti, cinci baze belaruse şi la Marea Baltică.

„Peste 80 de avioane şi elicoptere, 760 de vehicule de război, între care peste 290 de tancuri (…) şi până la 15 nave urmează să participe la manevre”, a declarat Ministerul rus al Apărării, care a difuzat imagini cu Flota rusă la Marea Baltică.

Sursă foto: Dreamstime