Serghei Lavrov susține că Rusia nu intenționează să recurgă la forță pentru a proteja cetățenii vorbitori de limbă rusă din țările Baltice și din Ucraina dar, în același timp, promovează activ limba rusă peste hotare, scrie agenția TASS.

”Nu vom folosi chiar metode de forță. Este imposibil. Dar trebuie să facem apel la responsabilitate, ceea ce și facem. Facem acest lucru și la Consiliul Europei, și la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, și în subunitățile care, la ONU, se ocupă de probleme minoritățile naționale. În special, facem acest lucru în cooperarea cu colegii noștri europeni, inclusiv Uniunea Europeană, ca structură supranațională”, a precizat oficialul RUS.

MAE rus, a menționat ministrul, îl informează permanent și pe reprezentantul UE pentru afaceri internaționale și politică de securitate, Josep Borrell, în legătură cu problema protecției populației vorbitoare de limbă rusă. Lavrov a menționat că sunt numeroase exemple de politici restrictive aplicate în privința limbii ruse.

Mesaj categoric către țările Baltice și Ucraina

”Este vorba, în primul rând, despre țările Baltice și Ucraina, unde a fost declarat război deschis împotriva limbii ruse, împotriva învățământului în limba rusă, cu încălcarea a numeroase convenții privind drepturile minorităților naționale, iar în cazul Ucrainei – o gravă încălcare a Constituției Ucrainei, unde sunt înscrise garanții pentru limba rusă și, în general, garanții pentru minoritățile vorbitoare de limbă rusă”, a spus el.

În același timp, a subliniat Lavrov, situația din Ucraina legată de discriminarea limbii ruse a atins ”amploarea unei catastrofe”. Șeful MAE rus a amintit că, în urmă cu câțiva ani, a fost adoptată o lege a educației și o lege privind limba ucraineană ca limbă de stat, acte normative ce presupuneau că din septembrie 2020 limbile naționale vor putea fi predate doar în școala primară.

”Ceea ce mă întristează este reacția colegilor europeni bazată pe dublul standard, mai degrabă absența unei reacții. Iar acest lucru va fi un factor permanent de iritare al relațiilor noastre în mass-media. Peste 15.000 de burse sunt acordate anual și se intenționează să se ajungă la 20.000…. Vedem această problemă și ne ocupăm activ de ea”, a spus Serghei Lavrov.

Sursă foto: Dreamstime