”Măsura propusă de primarul Nicușor Dan afectează direct sectorul de construcții din București, care în anul 2019 a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 6 miliarde de euro (peste 30% din piața construcțiilor la nivel național). Aceasta va crea un efect de bumerang pentru întreaga piață de construcții din România și va încetini drastic creditarea.

 

Este o măsură pro ciclică, o greșeală de manual într-o perioadă de criză economică. Pe fondul crizei generate de pandemia de coronavirus, un atac frontal asupra sectorului de construcții este ultimul lucru de care Bucureștiul și România au nevoie. Primarul general Nicușor Dan promovează cu o veselă inconștiență o măsură care va adânci criza economică, blocând toate marile proiecte de investiții”, menționează Rareș Hopincă.

 

Conform consilierului general, în piața de construcții din România erau angrenați în 2019 peste 370.000 de oameni, numărul acestora fiind în prezent în scădere.

 

”În 2019, în sectorul de construcții din România erau angajate 374.950 de persoane, Bucureștiul deținând aproximativ o treime din întreg sectorul. Pe fondul crizei economice, peste 70.000 de lucrători în construcții și-au pierdut locurile de muncă în 2020. Iar în acest context, măsura primarului general Nicușor Dan afectează în acest moment 100.000 de locuri de muncă”, estimează consilierul PSD.

 

În opinia lui Rareș Hopincă, în situația în care PUZ-urile coordonatoare de sector aveau nevoie de rectificări, acestea trebuiau făcute prin intermediul Planului Urbanistic General, sau prin solicitarea de modificări punctuale, care să nu afecteze întreg sectorul de construcții.

 

”Există multiple soluții administrative pentru remedierea unor presupuse deficiențe ale PUZ-urilor. Primarul general alege însă cea mai nefericită dintre opțiuni. Este similar cu tăierea unui pom întreg pentru o frunză uscată”, concluzionează Rareș Hopincă.

Nicușor Dan a propus suspendarea PUZ-urilor din mai multe sectoare ale Capitalei, considerând că acestea permit distrugerea sau diminuarea spațiilor verzi.  Consiliul General al Municipiului București s-a întrunit în ședință, azi, ora 11,00, pe ordinea de zi fiind 42 de proiecte, printre care și cel privind suspendarea unor PUZ-urilor