Rareş Bogdan a vorbit, într-un interviu, despre greşelile făcute de cei din Alianţa USR-PLUS, respectiv faptul că nu şi-au dorit să intre la guvernare alături de PNL şi alegerea candidatului pentru alegerile prezidenţiale, Dan Barna, în detrimentul lui Dacian Cioloş.

“Dacă ei intrau la guvernare, însemna asumare, Românilor le plac oamenii care-și asumă, oamenii curajoși, cu voință”, a spus prim-vicepreşedintele PNL despre cei de la USR-PLUS. “Au părut șovăielnici, oamenii n-au mai înțeles ce să mai creadă”, a completat liberalul.

A doua greşeală a fost că nu l-au preferat pe Dacian Cioloş, “un lider așezat, european convins, cu un glas clar, rațional și cu o bună credibilitate publică”, să vină în faţa românilor la alegerile prezidenţiale. În schimb au ales un tânăr, “poate de viitor”, dar pe care Rareş Bogdan îl consideră arogant: Dan Barna.

“Au părut ca un partid care nu dorește decât să stea în opoziție”

HotNews.ro: În fine, mă îndoiesc, dar hai să revenim la prezent, la alegerile europene de exemplu, când s-a candidat pe partid, în București, USR-PLUS a ieșit pe primul loc, nu PNL-ul.

Rareș Bogdan: Da. Pentru că era nou, așteptare uriașă. Dar părerea mea e că s-a văzut lipsa de experiență politică la colegii de la USR-PLUS și, dacă nu au avut liderii experiență politică – ceea ce, având în vedere clasa politică românească, poate fi uneori un mare avantaj că ești mai proaspăt – trebuia să-și ia niște consultanți foarte buni, care să înțeleagă șurubăreala asta din zona politică, de tranșee, zonă pe care o cunoaște Ludovic extrem de bine, de exemplu. Din tranșeele politicii, din negocierile parlamentare, ei au greșit enorm.

Cea mai mare greșeală pe care au făcut-o a fost că nu au cerut intrarea la guvernare alături de noi. Dacă ei intrau la guvernare, însemna asumare, Românilor le plac oamenii care-și asumă, oamenii curajoși, cu voință. Au părut ca un partid care nu dorește decât să stea în opoziție, care nu dorește decât să-ți arate degetul și nu-și asumă să schimbe ceva. Să nu vă imaginați că noi ne-am asumat fericiți, cu 8 forțe politice, o coaliție imposibilă, care până mai ieri ne înjurau de mama focului, ani de zile. Dar n-am avut ce face, pentru că România avea nevoie de o schimbare, avea nevoie de un guvern, iar guvernul Dăncilă nu mai putea continua, pentru că era un dezastru pentru această țară, pentru toți cetățenii țării, din țară sau din afară. Asta a fost prima lor greșeală, pentru că au părut șovăielnici, oamenii n-au mai înțeles ce să mai creadă.

“Mă enervezi cu aroganțele tale!”

În interviul acordat pentru HotNews, Rareş Bogdan a explicat ce vrea să spună prin faptul că îl consideră arogant pe liderul USR.

“În al doilea rând, au greșit profund în momentul în care aveau un lider așezat, european convins, cu un glas clar, rațional și cu o bună credibilitate publică, în persoana lui Dacian, cu care sunt prieten, m-am întâlnit și ieri cu el și o să mă văd și astăzi cu el, suntem într-o relație bună… Să-l ai pe Dacian și să optezi pentru un tânăr – poate de viitor- dar… Eu i-am spus: „Băi, Dane, nu mai fi așa de arogant, că mă enervezi cu aroganțele tale!”.

Era arogant. Păi mă întâlnesc cu el în lift, sta așa pe spate… Îi zic: „Băi, alo! Fii, măi, om. Vorbește cu liftiera, vorbește cu… suntem cinci oameni în lift. Ce-i cu tine, mă, zi, așa vrei să faci politică?!”. Deci, părerea mea e, când îl ai pe Dacian, să optezi pentru candidatura lui (Dan Barna – n.red.)… Eu m-am bucurat, că pe lângă el, Klaus al nostru părea om de lume, pe lângă Barna…”, a mai declarat prim-vicepreşedintele PNL.