Rareș Bogdan cere prudență românilor de pretutindeni

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a reamintit că, din vară, s-au intensificat negocierile dintre Executivul României și Guvernul Austria. Poziția ministrul Afacerilor Interne din Austria, Gerhard Karner, este flexibilă. Pe scurt, el acceptă extinderea spațiului Schengen pentru zona aeroportuară. Urmează discuțiile despre extinderea zonei terestre. Negocierile dintre București și Viena vor continua.

„Din vară, dialogurile dintre ministrul de Interne, ministerul Afacerilor Externe, Președinția României și puterea de la Viena s-au intensificat și am ajuns la discuții și la negocieri peste negocieri.

Gerhard Karner a dat o declarație, iar la nivelul ministerului Afacerilor Interne din Austria există poziția flexibilizată, în așa fel încât să accepte extinderea spațiului Schengen pentru zona aeroportuară, urmând ca-n partea a doua să se discute și de partea de terestru și feroviar, lucru care ne interesează foarte mult, datorită schimburilor economice.

Pentru cetățeanul european, la fel ca orice alt cetățean, e importantă și prima parte. Negocierile continuă. Cătălin Predoiu va fi marți în Slovenia, va conduce negocierile, au fost ore, zile, săptămâni întregi de discuții la toate nivelele statului român – președinție, MAI, MAE, eurodeputați.

Asta nu înseamnă că în momentul ăsta lucrurile sunt stabilite și că putem scoate sticlele de șampanie și să începem hora. Nu trebuie să sfârâie nici mititeii. În acest moment, cunoscându-mă ca o persoană exuberantă, care a urmărit acest dosar 2 ani și jumătate, cu toate astea, sunt rezervat”, a declarat, duminică, Rareș Bogdan, potrivit Digi24.

Deschiderea granițelor aeroportuare ar putea avea loc în două etape

Chiar dacă oficialii austrieci au acceptat să ridice granițele aeriene pentru România, Rareș Bogdan cere prudență. În prezent, se examinează posibilitatea unei decizii în două etape, cu un calendar care să includă deschiderea granițelor aeroportuare într-o primă etapă, urmată de deschiderea granițelor terestre și feroviare într-o etapă ulterioară. De asemenea, se analizează varianta a două decizii separate. Una pentru deschiderea granițelor aeroportuare și alta pentru deschiderea terestră și feroviară.

Rareș Bogdan a reamintit că mai există un vot crucial pentru Bulgaria în Parlamentul de la Haga, amânat pentru mijlocul lui decembrie 2023. Situația din Parlamentul de la Haga s-a schimbat, iar decizia privind Bulgaria nu poate fi transmisă la CJAI, fără votul legislativului olandez. În contextul acestor negocieri, companii austriece din România au desfășurat lobby și au realizat demersuri de diplomație economică.

„E un pas mare înainte, e o schimbare a poziției Austriei față de România, dar se discută încă două chestiuni – dacă decizia va fi una în doi pași, o decizie care să cuprindă un calendar cu două etape, respectiv deschiderea granițelor aeroportuar și ulterior, în toamnă sau vară, deschiderea pe terestru și feroviar sau două decizii, pentru deschiderea granițelor pe aeroportuar, eventual schimbarea calendarului aerian în 22-23 martie sau două decizii, una acum pentru aeroportuar și una în august la un alt summit.

Deocamdată trebuie să fim rezervați. Să ne bucurăm, dar să fie o bucurie neîmpărtășită la nivelul de dănțuială, nici măcar de vals, ci să fie pur și simplu o bucurie interioară, pentru că mai avem un vot foarte important pe care Bulgaria trebuie să-l primească în parlamentul de la Haga, amânat pentru jumătatea lunii decembrie.

Avem o situație schimbată la nivelul parlamentului olandez, iar decizia nu poate ajunge în CJAI într-un consiliu extraordinar fără votul legislativului olandez pentru Bulgaria, vot pe care România l-a primit, iar Bulgaria nu-l are încă, iar contextul parlamentar s-a schimbat radical.

În acest demers, inclusiv companii austriece prezente în România au făcut lobby și au dus diplomație economică reală. Cei care au dus negocierile de cele mai multe ori nu se văd. Vă recomand multă prudență, bucurie interioară, dar să așteptăm deschiderea sticlelor de șampanie și sfârâiala mititeilor pe grătare pentru un pic mai târziu”, a adăugat europarlamentarul liberal.