Austria acceptă România în spațiul Schengen? Ministrul austriac de Externe, Gerhard Karner, ar fi de acord să relaxeze veto-ul Vienei împotriva aderării țării noastre și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație. Însă doar în cazul traficului aerian, nu și al frontierelor terestre.

Una dintre condiții este ca Româna și Bulgaria să accepte solicitanți de azil, relatează publicațiile Kurier și Kleine Zeitung, citând surse guvernamentale.

Săptămâna viitoare, Gerhard Karner ar urma să meargă în Slovenia. Acolo, va prezenta condițiile pentru ca România și Bulgaria să intre în spațiul Schengen, doar din perspectiva traficului aerian, notează Krone. Statutul frontierelor terestre ar rămâne însă neschimbat. Așadar, cele două țări nu vor intra oficial în spațiul de liberă circulație.

Viena vrea ca România și Bulgaria să accepte solicitanți de azil din Austria

Una dintre condiții este ca România și Bulgaria să accepte solicitanți de azil din Austria. Aceștia ar fi, în mare parte sirieni și afgani.

Viena consideră, de asemenea, ca operațiunile Frontex ar trebui intensificate în Bulgaria. Astfel, UE va trebui să aloce de trei ori mai mulți bani pentru protecția frontierelor la granițele externe cu România și Bulgaria.

Ministrul austriac de Externe dorește sporirea controalelor atât la frontierele externe, cât și la granița dintre România și Ungaria.

România nu cedează

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a comentat propunerea Austriei. Potrivit acestuia, este prima dată când Gerhard Karner spune altceva decât până acum.

„Zori de Zi! Zori de Zi! La 1 an și o zi de la refuzul agresiv de atunci… Pas de Vals. Nu cedăm! Luptăm! E prima dată când Karner spune altceva decât până acum…

Potrivit presei, austriece, ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) este gata să relaxeze vetoul austriac Schengen asupra României și Bulgariei. Cel puțin în traficul aerian, controalele la frontieră ar putea fi ridicate, au relatat astăzi „Kurier” (ediția de duminică) și „Kleine Zeitung” (ediția online), citând cercurile guvernamentale. Granițele terestre și-ar păstra, așadar, statutul actual, Bulgaria și România nu ar fi oficial membre Schengen”, a scris el pe Facebook.

Potrivit politicianului, consultații vor avea loc săptămâna viitoare.

Rareș Bogdan a scris că rapoartele continuă să menționeze că o condiție pentru aceasta ar fi implementarea unor controale mai stricte la frontieră. Conform informațiilor din „Kurier”, se precizează că Karner urmează să călătorească în Slovenia la începutul săptămânii. Acesta va purta discuții despre condițiile necesare pentru ca Austria să consimtă la „Air Schengen” în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții acestor țări.

„Kurier” menționează condițiile preconizate de Austria: o creștere de trei ori a operațiunilor Frontex în Bulgaria, banii pentru infrastructura de protecție a frontierelor trebuie să curgă de la Comisia UE, controale sporite la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România și acceptarea azilului. căutători de România și Bulgaria, în special de afgani și sirieni”, a conchis Rareș Bogdan.

Austria și-a flexibilizat poziția privind intrarea României în spațiul Schengen

Amintim că la rândul său, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Austria și-a flexibilizat poziția în legătură cu intrarea României în spațiul Schengen.

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România.

Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene.
Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit.
După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a scris Ciolacu pe Facebook.