Europarlamentarul Rareș Bogdan a declarat că dacă în România alegerile locale nu ar fi fost comasate cu cele europarlamentare, țara noastră ar fi trimis 11-12 extremiști în Parlamentul European.

Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL) a adăugat că, în aceste condiții, vor intra maximum cinci sau șase extremiști.

Rareș Bogdan explică importanţa unei delegaţii puternice în Parlamentul European

Rareș Bogdan a afirmat sâmbătă, în cadrul emisiunii Insider Electoral de la Prima TV, că este important să ai o delegație de europarlamentari, deoarece acest lucru îți permite o negociere diferită.

El vine şi cu un alt exemplu. Ursula von der Leyen a câştigat alegerile de preşedinte cu nouă voturi. Dacă delegaţia pe care Rareș Bogdan o conducea, de 14 europarlamentari, nu ar fi intrat în sală sau dacă ar fi participat la vot doar jumătate dintre ei, şefa Comisiei Europene nu mai era astăzi pe post.

„Contează enorm când te duci în Parlamentul European, unde erau 705, vor fi 720 de europarlamentari şi ai o delegaţie de 17 – 20 de europarlamentari în spate, negociezi altfel, rezoluţii, impuneri în rezoluţii, articole scoase sau introduse, condiţionalităţi pentru investiţii în energie verde, pentru industrie, pentru cărbune, energie atomică, pentru agricultură.

Eu vă spun o chestiune, că doamna Ursula von der Leyen a câştigat alegerile de preşedinte cu nouă voturi. Dacă noi, dacă delegaţia condusă de mine, de 14 europarlamentari, stătea în afara sălii, doar jumătate din ea, sau cinci din 14 doamna Ursula von der Leyen nu era preşedinta Comisiei”, a precizat liberalul.

Cât despre Ursula von der Leyen, Rareș Bogdan nu poate spune clar dacă ea va rămâne preşedintele Comisiei Europene şi după alegeri. „Este candidată”, a fost replica liberalului.

Cât despre afirmaţiile lui Mihai Tudose, europarlamentar PSD, potrivit cărora doamna von der Leyen nu va mai conduce Comisia Europeană după alegerile din acest an, liderul liberal spune că aceasta este probabil viziunea liderilor din grupul socialist.

„Acum domnul Tudose poate a vorbit cu liderii grupului socialist. Eu vorbesc cu liderii grupului PPE”, a precizat europarlamentarul PNL.

Diana Şoşoacă nu ajunge în Parlamentul European

Rareș Bogdan a explicat şi cât de importantă a fost comasarea alegerilor. El a subliniat că România, prin comasarea alegerilor, a reușit ceva semnificativ.

Liberalul a adăugat că ar fi fost dificil pentru jurnaliști să explice colegilor din presa europeană, și pentru el să explice colegilor șefi de delegații, cum România ar fi trimis 11 – 12 extremiști în Parlamentul European dacă nu ar fi avut loc această comasare și fără inteligența politică și strategia adoptată.

„Aşa, o să vă dau scris, că vin cinci, şase maxim. Eu zic cinci, dar zic treaba lor”, a spus europarlamentarul PNL.

Politicianul a fost întrebat şi despre Diana Şoşoacă. În opinia sa, senatoarea nu va ajunge în Parlamentul European.

„Nu trece, părerea mea că nu trece. Dar, altfel, doamna Şoşoacă se ducea în 8 – 9, domnul Simion cu echipa mergeau în 23 – 25, dar noi practic am reuşit să venim şi să arătăm clar că România vrea în Europa”, a punctat prim-vicepreședintele PNL.