Pensie de 5.800 de euro lunar

Cariera în Parlamentul European este deseori privită ca o oportunitate de a servi într-un for legislativ prestigios și influent. Pentru unii politicieni români, această experiență se încheie cu un venit confortabil asigurat de statutul deputaților din Parlamentul European.

„Pensia reprezintă 3,5% din salariul lor pentru fiecare an complet în funcție și o doisprezecime din salariu pentru fiecare lună întreagă suplimentară, însă nu depășește 70% în total. Costul este suportat de bugetul UE”, se arată într-o explicație oferită de Parlamentul European.

Unul dintre cei care se numără printre beneficiarii pensiilor europarlamentare este Marian Jean Marinescu (71 de ani), cel mai longeviv europarlamentar român. Marinescu a prins primul său mandat în Parlamentul European în 2007. Având trei mandate complete și 19 luni în plus, Marinescu va avea dreptul la o pensie de 5.800 de euro lunar.

Rovana Plumb (63 de ani), fostă ministra în mai multe guverne românești și membră a Parlamentului European, este un alt exemplu. Datorită acestui mandat și altor funcții politice deținute, va primi o pensie lunară de aproximativ 3.300 de euro.

Fostul președinte Traian Băsescu (72 de ani) și Vasile Blaga (67 de ani), fost lider al PDL, primesc pensii similare pentru un singur mandat în Parlamentul European. Băsescu va primi aproximativ 1.750 de euro lunar, iar Blaga are dreptul la aceeași sumă. În plus, Blaga beneficiază deja de indemnizația de europarlamentar pensionar.

Vlad Nistor (69 de ani), care a preluat mandatul mai târziu, va primi o pensie ușor mai mică, de aproximativ 1.600 de euro lunar.

Contribuția și activitatea europarlamentarilor români

Marian Jean Marinescu a fost una dintre figurile de frunte ale politicii europene, cu o contribuție semnificativă la elaborarea și implementarea legislației Uniunii Europene. Acesta a fost implicat în mai multe comisii parlamentare și a avut un rol esențial în domenii precum transportul, infrastructura și dezvoltarea regională.

Rovana Plumb a reprezentat România în Parlamentul European cu pasiune și determinare, aducând în dezbaterea europeană perspective și viziuni specifice țării. Ca ministru în mai multe guverne românești, a acumulat o vastă experiență în domenii precum mediu, muncă și fonduri europene.

Traian Băsescu și Vasile Blaga au adus în Parlamentul European expertiza și cunoștințele acumulate în politica românească. Cu o carieră politică îndelungată în spate, aceștia au reprezentat interesele României la nivel european și au contribuit la formularea și promovarea unor politici europene relevante.