Schimbare importantă în sistemul de pensii militare. Deputaţii din comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi pentru muncă au adoptat un raport comun la proiectul de lege care are ca obiect de reglementare completarea art.71 din Legea nr.223/2015, în scopul încetării acordării pensiei militare celor care au făcut parte din aparatul represiv al regimului comunist, care au săvârşit infracţiuni contra umanităţii şi au fost condamnaţi printr-o sentinţă definitivă.

Ce prevede proiectul amendat

(1) Nu beneficiază de pensie de serviciu ori de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, pensionarii care au fost condamnaţi definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii. (2) În cazul condamnării definitive a unui pensionar militar pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, în termen de 10 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, instanţele judecătoreşti au obligaţia să comunice, în scris, casei de pensii sectoriale în evidenţele căreia se află pensionarul condamnat informaţii de natură să conducă la încetarea pensiei. Vechimea în serviciu recunoscută pentru stabilirea pensiilor, în cazul persoanelor prevăzute la alin.(1), constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”, prevede proiectul amendat.

Raportul a fost adoptat cu unanimitate de voturi luni, în şedinţă online, de către deputaţii din Comisia pentru muncă şi pe 7 octombrie, de Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor. Proiectul, care a fost adoptat de Senat în urmă cu un an (21.10 2019), se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor din această săptămână – cameră decizională în acest caz.

Dar asta nu e tot. Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut şi adoptat pe articole proiectul de lege care prevede încetarea acordării pensiei militare pentru cei care au făcut parte din aparatul represiv al regimului comunist, care au săvârşit infracţiuni contra umanităţii şi au fost condamnaţi printr-o sentinţă definitivă.

Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul PNL, Florin Roman, a fost adoptat de Senat, iar miercuri urmează să intre la votul final în plenul Camerei Deputaţilor.

Anunțul ministrului Apărării privind pensiile militare

La sfârșit de septembrie ministrului Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, spunea, în urma unei întâlniri cu secretarul de stat şi şeful Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului (DRPCVP), Marius Bălu că legea pensiilor militare de stat urmează să sufere anumite modificări.

„Am decis împreună faptul că Ministerul Apărării Naţionale şi Forumul structurilor asociative ale militarilor din sistemul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale vor susţine, cu anumite propuneri de modificare necesare, PL-x nr. 199/2020 – proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat.

Voi rămâne permanent în contact cu reprezentanţii Forumului şi voi sprijini întotdeauna militarii în rezervă şi în retragere. Ministerul Apărării Naţionale este şi va fi tot timpul alături de structurile asociative ale personalului care a făcut parte din Armata României”, a declarat ministrul Ciucă, potrivit unui comunicat al MApN.