Fermierii care doresc să beneficieze de subvenție trebuie să se grăbească. E vorba de sumele oferite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Agricultorii mai au puțin timp rămas pentru a depune cererile.

Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv al APIA Mureș, a avertizat că fermierii trebuie să acționeze rapid.  El a menționat că mai este puțin timp la dispoziție pentru a depune cererile pentru subvenție.

Fermierii români mai pot depune cererile până pe 7 iunie

În cazul în care termenul limită va fi depășit, agricultorii români vor fi excluși din procesul de depunere a cererilor. Ei nu vor mai beneficia de banii pentru subvenție.

Data limită pentru depunerea cererilor este extrem de importantă. Anul acesta, nu va exista o perioadă suplimentară cu sancțiuni. Campania din 2024 a început cu un decalaj de aproximativ o lună, începând de la 4 aprilie în loc de 1 martie.

Fermierii români mai pot depune cererile până pe data de 7 iunie. În caz contrar, aceștia vor fi excluși de la plată.

fermieri, tractor, agricultura, agricultori, subventie
Fermierii care vor subvenție trebuie să se grăbească/SURSA FOTO: Pexels

Doar jumătate din numărul estimat și-au depus cererile pentru subvenție

Ovidiu Săvâșcă a subliniat importanța informării fermierilor că mai au doar aproximativ două săptămâni până pe 7 iunie. Conform acestuia, până în prezent, doar aproximativ jumătate din numărul estimat de potențiali beneficiari și-au depus cererile. El a indicat că este vorba de aproximativ 22.000 de fermieri care au participat la Campania 2023.

”Dorim să informăm fermierii asupra faptului că până pe 7 iunie sunt aproximativ 2 săptămâni și suntem doar la nivelul de aproximativ jumătate din numărul de potențiali beneficiari la care evident ne raportăm, beneficiari care au depus cereri în Campania 2023, respectiv aproximativ 22.000 de fermieri”, a anunțat acesta.

Toți cei eligibili trebuie să se prezinte la APIA sau la primării

El a reiterat că este crucial ca toți cei eligibili să se prezinte la APIA sau la primării pentru a obține adeverințele din registrul agricol. Acestea sunt documente esențiale pentru depunerea cererii.

„Până la data de 7 iunie, toți care pot fi eligibili pentru depunerea cererii să se prezinte la APIA, la primării pentru eliberare adeverințelor în registrul agricol. Așa cum știm, acea adeverință este documentul primordial de eligibilitate pentru ca fermierii să poată depună cererea”, a explicat el.

Nu va exista o perioadă suplimentară de depunere cu penalități

Ovidiu Săvâșcă a explicat că a fost acordată o derogare a termenului. Din această cauză, nu va exista o perioadă suplimentară de depunere cu penalități. De aceea, la 7 iunie se încheie acest proces. Cei care nu reușesc să depună cererea până la această dată sunt excluși din dreptul de a mai depune cereri pentru anul 2024.

„Dat fiind faptul că am avut această derogare a termenului, nu mai avem acea perioadă de depunere cu penalități, deci la 7 iunie stop joc, cine nu reușește să depună până în data de 7 iunie este cumva exclus din dreptul de a mai depune cerere pentru anul 2024”, a precizat Ovidiu Săvâșcă, director APIA Mureș, notează Agro TV.