7 iunie 2024, ultima zi pentru solicitarea subvențiilor la APIA

Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv al APIA Mureș, a reamintit că termenul limită pentru depunerea cererilor de subvenții la centrele locale/județene este 7 iunie 2024.

El a avertizat fermierii că depășirea termenului va duce la excluderea lor din procesul de depunere a cererilor pentru subvenții în 2024.

Ovidiu Săvâșcă
Ovidiu Săvâșcă (SURSA FOTO: Facebook, Ovidiu Savasca)

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Pintea, a declarat pentru Agrointeligența că, până acum, nu s-a considerat o prelungire a termenului limită. Anul acesta nu există o perioadă suplimentară cu sancțiuni.

Adrian Pintea
Adrian Pintea (SURSA FOTO: MADR)

„Campania 2024 a început cu un decalaj de aproximativ o lună de zile, respectiv 4 aprilie în loc de 1 martie, cu termenul final de depunere, 7 iunie.

Dacă tot am pomenit de acest termen și de această perioadă, dorim să informăm fermierii asupra faptului că până pe 7 iunie sunt mai puțin de trei săptămâni și suntem doar la nivelul de aproximativ jumătate din numărul de potențiali beneficiari la care evident ne raportăm, beneficiari care au depus cereri în Campania 2023, respectiv aproximativ 22.000 de fermieri (la nivelul județului Mureș – n.r).

Dorim să informăm în sensul de a mobiliza fermierii ca până la data de 7 iunie, toți care pot fi eligibili pentru depunerea cererii să se prezinte la APIA, la primării pentru eliberare adeverințelor în registrul agricol.

Așa cum știm, acea adeverință este documentul primordial de eligibilitate pentru ca fermierii să poată depună cererea”, a spus directorul executiv al APIA Mureș.

Ce se întâmplă cu fermierii care nu reușesc să depună cererile la timp?

Ovidiu Săvâșcă a explicat că, având în vedere derogarea termenului, nu mai există o perioadă de depunere cu penalități, astfel că data de 7 iunie 2024 este termenul final. Fermierii care nu reușesc să depună cererile până la această dată vor fi excluși din dreptul de a mai depune cerere pentru anul 2024.

A mulțumit funcționarilor din cele 102 UAT-uri din județ pentru ajutorul oferit fermierilor în depunerea dosarelor, eliberarea documentelor și digitizarea declarațiilor necesare pentru APIA. A făcut un apel către funcționarii din primării, fermieri și colegii săi de la APIA să se mobilizeze pentru a încheia cu succes campania de depunere a cererilor.

APIA se află în cel de-al 18-lea an de activitate. Dorește să finalizeze această etapă aniversară cu succes, preluând toate cererile de la potențialii beneficiari din județul Mureș.