Șoferii pot primi amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei dacă nu au ITP-ul valabil

Dacă ITP-ul a expirat și totuși circuli cu autoturismul respectiv, riști să fii sancționat cu o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Ba chiar mai mult de atât, certificatul de înmatriculare a mașinii va fi reținut de oamenii legii, la fel și plăcuţele de înmatriculare. Așadar, trebuie să știi cât este valabil ITP-ul mașinii tale.

Potrivit legislației în vigoare, perioada de valabilitate a inspecției tehnice periodice, pentru diferite tipuri de autovehicule, este după cum urmează:

În cazul mașinilor noi, ITP-ul se face la 3 ani. Termenul pentru efectuarea primei verificări se calculează de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție tehnică periodică, de la data celei precedente.

Pentru mașinile cu mai puțin de 8 locuri, inspecția tehnică periodică este valabilă 2 ani de zile.

Dacă mașina este mai veche de 12 ani, atunci ITP-ul este valabil doar 1 an.

Pentru autovehiculele de transport persoane în regim de taxi și autovehicule cu peste 8 locuri, ITP-ul este valabil 6 luni.

Autovehicule destinate transportului de mărfuri, cu masa totală maximă peste 3.500 kg, au ITP-ul valabil 12 luni.

În cazul autovehiculelor cu cel puțin 4 roți, destinate transporturilor de mărfuri, cu masa totală maximă mai mică de 3.500 kg, ITP-ul este valabil 1 an de zile.

ITP-ul este valabil 2 ani de zile pentru motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți și cvadricicluri.

Care sunt actele necesare pentru inspecția tehnică periodică?

Dacă urmează să faci verificarea tehnică auto vei avea nevoie de următoarele:

  • certificatul de înmatriculare al autovehiculului (original) sau, după caz, autorizația provizorie de circulație;
  • documentul de identitate al conducătorului auto (original);
  • cartea de identitate a autovehiculului (C.I.V.);
  • Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (valabilă la data verificării tehnice auto).

De menționat este faptul că, dacă ai la tine toate aceste acte, prezența proprietarului autovehiculului respectiv nu este obligatorie.

Este posibil ca, din diferite motive, un autovehicul să fie respins la inspecția tehnică periodică.

Cum trebuie să procedeze șoferii dacă nu trec ITP-ul?

În această situație, proprietarul mașinii este obligat să remedieze toate defecțiunile constatate de către specialiști, iar apoi să revină cu mașina la inspecție.

De obicei, nu treci de inspecția tehnică periodică dacă autovehiculul are defecțiuni tehnice grave. Conform legislației în vigoare, principalele deficiențe care fac parte din evaluarea ITP sunt următoarele:

Deficiențe minore – Acestea nu prezintă un efect semnificativ asupra siguranței mașinii, fiind considerate neconformități minore. Defectele minore nu necesită o reexaminare a autovehiculului, însă este totuși necesar ca acestea să fie remediate în cel mai scurt timp.

Deficiențe majore – Defecte critice pentru siguranța mașinii. Acestea sunt considerate neconformități importante, iar prezența mașinilor cu astfel de deficiențe pe drumurile publice poate pune în pericol siguranța participanților la trafic.

Deficiențe periculoase – Prezintă un risc direct si imediat la adresa siguranței rutiere (uzura excesivă a discurilor de frână, jocul excesiv la volan, jocul excesiv la rulmenții roților sau scurgerile de combustibil).

Pentru siguranța ta, dar și a celorlalți participanți la trafic, este absolut necesar ca mașina pe care o conduci să aibă inspecția tehnică periodică valabilă.